Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

15/5/2025 15:26    18/05 - 25/05
Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά με σεβασμό και συγκίνηση την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους 353.000 αδικοχαμένους Ποντίους.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την εκδήλωση «Μνήμη που πονά», την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς και ο Σύλλογος «Ναύαρχος Βότσης», το Σάββατο 18 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Η βραδιά περιλαμβάνει θεατρικό λόγο από τον Τάκη Βαμβακίδη, παραδοσιακή μουσική από μουσικούς του Δήμου και του Συλλόγου, καθώς και χορούς και τραγούδια του Πόντου που ξυπνούν τη συλλογική μνήμη.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, ανήμερα της μαύρης επετείου, η Καλαμαριά θα τιμήσει τα θύματα της γενοκτονίας με μια συγκινητική εκδήλωση στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού. Το Δημαρχείο θα φωταγωγηθεί κόκκινο, στο χρώμα του αίματος και θα ανάψουν κεριά που θα σχηματίσουν τον αριθμό 353.000, στη μνήμη των αθώων θυμάτων. Στην τελετή συμμετέχουν η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι», ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και η «Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς», σε μια κοινή φωνή μνήμης και αξιοπρέπειας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 25 Μαΐου με την εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές», με την Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού να πλημμυρίζει από ποντιακές μελωδίες και τραγούδια μνήμης, αφιερωμένα στα θύματα της γενοκτονίας, τιμώντας τις ρίζες και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

Με σεβασμό και ευθύνη η Καλαμαριά, η πόλη που έχτισαν οι πρόσφυγες, κρατά ζωντανή τη μνήμη, υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια και στέκεται δίπλα σε κάθε φωνή που διεκδικεί την αναγνώριση και την δικαίωση.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης

Εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης

08:30 17/9/2017

17 Σεπτεμβρίου

Διακοπή ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Διακοπή ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

08:28 17/9/2017

Δείτε σε ποιες περιοχές

Ο Πανθρακικός ψάχνει την αγωνιστική ανάσταση με χορηγό γραφείο τελετών

Ο Πανθρακικός ψάχνει την αγωνιστική ανάσταση με χορηγό γραφείο τελετών

07:54 17/9/2017

ΕΠΣ Θράκης

Τον Οκτώβριο οι πρώτες πωλήσεις

Τον Οκτώβριο οι πρώτες πωλήσεις "κόκκινων" δανείων

13:19 16/9/2017

έναρξη των πωλήσεων

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Λέσβο

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Λέσβο

13:09 16/9/2017

γεωδυναμικo ινστιτούτο

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

13:04 16/9/2017

ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Βρέθηκε πλανήτης πιο... μαύρος κι από την πίσσα

Βρέθηκε πλανήτης πιο... μαύρος κι από την πίσσα

12:51 16/9/2017

NASA

Μεγάλο κακό κάνει το πολύ πορνό στον άντρα!

Μεγάλο κακό κάνει το πολύ πορνό στον άντρα!

12:38 16/9/2017

Μπορεί να τινάξει στον αέρα την αυτοπεποίθηση

Λονδίνο: Ανθρωποκυνηγητό για την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό

Λονδίνο: Ανθρωποκυνηγητό για την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό

12:32 16/9/2017

Η βρετανική αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες

Στους Ιταλούς και με τη... βούλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στους Ιταλούς και με τη... βούλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

12:24 16/9/2017

Η συμφωνία και οι επενδύσεις των ξένων

Κλασικά Έπιπλα