Έλληνες στρατιωτικοί: "Υποψία εγκλήματος" βλέπουν οι Τούρκοι

19/6/2018 21:57    Τι υποστήριξαν στις καταθέσεις τους
Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των δύο Ελλήνων που κρατούνται παρανόμως για σχεδόν 4 μήνες στις τουρκικές φυλακές.

Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου 2018 στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου από τουρκικό περίπολο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε και η περιπέτειά τους. Ενώ αρχικά όλοι περίμεναν να απελευθερωθούν μέσα σε λίγες ώρες, το καθεστώς Ερντογάν τους κρατά φυλακισμένους εν καιρώ ειρήνης, χωρίς κατηγορητήριο, χρησιμοποιώντας τους για πολιτικά οφέλη.

Σήμερα, Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που κρατούνται εδώ και 111 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, προσπάθησαν για ακόμα μια φορά μέσω των συνηγόρων τους να πετύχουν την αποφυλάκισή τους αλλά οι δικαστικές αρνήθηκαν.

Στην κατάθεσή τους επέμειναν στην ίδια υπερασπιστική γραμμή: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάποιο έγκλημα» ανέφερε ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης.

Ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης σημείωσε: «Καταθέτω τα ίδια όσα είχα πει την προηγούμενη φορά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν είχαμε δόλο».

Ωστόσο, ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι, αλλά και το ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.

Η απόφαση του δικαστηρίου

«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.

Εξάλλου, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας.

Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».

Τα τρία προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί με την αιτιολογία ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι η τουρκική δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.

Ωστόσο, οι δυο στρατιωτικοί προσφάτως διορίστηκαν στην πρεσβεία στην Άγκυρα, άρα τώρα φαίνεται ότι έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν είναι ύποπτοι διαφυγής, κάτι που δεν φαίνεται να επηρέασε την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει και το νέο αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

12:13 5/6/2025

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 5/6/2025

Πέμπτη 5/6

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

20:00 4/6/2025

Παρασκευή 13/6

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

16:00 4/6/2025

Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Κλασικά Έπιπλα