Έως και 2 ευρώ χρεώνουν προμήθεια οι τράπεζες για τις πληρωμές με μετρητά στα γκισέ

27/9/2017 01:09    ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Με "χαράτσι" έως 1,5 ευρώ επιβαρύνουν οι τράπεζες όσους φορολογούμενους προσέρχονται αυτοπροσώπως στα ταμεία των υποκαταστημάτων τους για να πληρώσουν φόρους, καθώς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν την ... "μεταρρυθμιστική" απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για μη κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών από το Δημόσιο σε περιπτώσεις εξόφλησης φόρων χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής

Ο σχετικός «τιμοκατάλογος» άρχισε ήδη να επιβάλλεται από τις τράπεζες, καθώς, με απόφαση του κ. Γ. Πιτσιλή, μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση χρεωστικών καρτών) γίνονται πλέον άνευ προμήθειας. Αν κάποιος φορολογούμενος θέλει (ή είναι αναγκασμένος) να πληρώσει με φυσική παρουσία στην τράπεζα ισχύουν άλλα δεδομένα. Συγκεκριμένα, η πληρωμή φόρου με μετρητά γίνεται δεκτή μόνο εφόσον καταβληθεί προμήθεια 1,5 ευρώ ή λίγο χαμηλότερη. Αν τα χρήματα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη και από εκεί μεταφερθούν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, για να πληρωθεί ο φόρος, τότε η προμήθεια περιορίζεται στο επίπεδο του 1-1,2 ευρώ ή και χαμηλότερα. Ακόμη κι αν η πληρωμή στο κατάστημα γίνει μέσω πιστωτικής κάρτας, τότε θα προκύπτει και πάλι χρέωση μέχρι 1-1,2 ευρώ!

Από τις χρεώσεις αυτές απαλλάσσονται μόνον ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, πρόσωπα τα οποία τελούν σε δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.Και αυτοί όμως υποχρεώνονται να πληρώνουν προμήθεια, εάν οι συναλλαγές που κάνουν δεν αφορούν στην εξόφληση φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, αλλά στην αποπληρωμή ΦΠΑ ή άλλων φόρων.

Το μέτρο εφαρμόζεται, μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, που είχε σκοπό την "διάδοση" των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και βασιζόταν στη δικαιολογία ότι το Δημόσιο, με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσει χρεώσεις συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις προμήθειες που πλήρωνε κάθε χρόνο προς τις τράπεζες για τις εξοφλήσεις φόρων με μετρητά τις οποίες έκαναν οι φορολογούμενοι στα γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων. Ωστόσο οι προμήθειες που είχε συμφωνηθεί να πληρώνει το Δημόσιο όλα τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πολύ πιο χαμηλές, από αυτές που θα επιβάλλουν πλέον οι τράπεζες στους πελάτες τους, για τις ίδιες εργασίες (πληρωμές φόρων στα γκισέ).

Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα χρεώνει για Είσπραξη Βεβαιωμένων Οφειλών ΔΟΥ, Είσπραξη ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών του Υπ. Οικ., με εντολή επαναλαμβανόμενης χρέωσης
μέσω των «Βεβαιωμένων Οφειλών ΔΟΥ», Είσπραξη τελών κυκλοφορίας Ι.Χ. & Δ.Χ. οχημάτων,  €1,50 για πληρωμή με μετρητά €1,00 για πληρωμή με χρέωση λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας.

Την υψηλότερη χρέωση για συναλλαγές στο ταμείο επιβάλει η Alpha Bank με προμήθεια 2 ευρώ στο ταμείο και 1 ευρώ εάν ο συναλλασσόμενος διατηρεί web banking.




dikaiologitika

Επόμενο Προηγούμενο
 

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

H Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται Θεσσαλονίκη

20:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

15:00 29/6/2025

Δευτέρα 30/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 29/6/2025

Κυριακή 29/6

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

Ο Πάνος Βλάχος γίνεται «Δον Ζουάν»

18:00 28/6/2025

24-25/7

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει το κλειστό τμήμα στη «Νέα Ελβετία»

12:00 28/6/2025

Μπαίνουν φανάρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 28/6/2025

Σάββατο 28/6

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025 στην Παραλία του Λευκού Πύργου

20:00 27/6/2025

27 Ιούν - 13 Ιούλ 2025

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:00 27/6/2025

Από Τετάρτη 27 Ιουνίου έως και Τετάρτη 2 Ιουλίου

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

Αλλαγή σελίδας για τον μπασκετικό Άρη: Νέος ιδιοκτήτης ο 24χρονος Richard Hsiao

14:13 27/6/2025

H οικονομική δύναμη και η φιλία με Αντετοκούνμπο

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

Θερινή Δημιουργική Απασχόληση στο Δήμου Καλαμαριάς

14:01 27/6/2025

Ξεκινάει από Δευτέρα 30 Ιουνίου

Κλασικά Έπιπλα