Φεύγει από τη Θεσσαλονίκη το Ιστορικό Αντιτορπιλικό Βέλος

19/1/2024 15:47    Το αντιτορπιλικό Βέλος, ένα πλοίο με ιστορική και συμβολική αξία για την Ελλάδα
Το αντιτορπιλικό Βέλος, ένα πλοίο με ιστορική και συμβολική αξία για την Ελλάδα, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού 102FM της ΕΡΤ3, το πλοίο θα μετακινηθεί στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να δεξαμενιστεί και να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συντήρηση, ενώ η επιστροφή του πλοίου στη Θεσσαλονίκη είναι αβέβαιη.

Ζημιές και Ανάγκη Συντήρησης

Τον περασμένο Νοέμβριο, το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Οι θυελλώδεις άνεμοι και τα κύματα προκάλεσαν ρήγμα στο σκαρί του πλοίου, το οποίο χτυπήθηκε με δύναμη στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοβαρή ζημιά. Ακολούθησε η μετακίνηση του πλοίου στο λιμάνι, όπου έγινε καταγραφή των ζημιών, πλήρης απάντληση των υδάτων που εισέρρευσαν και εργασίες αποκατάστασης σε ένα προστατευόμενο από τους ανέμους σημείο. Η ανάγκη για συντήρηση και η πρόσφατη ζημιά οδήγησαν στην απόφαση για μετακίνηση του πλοίου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Αβέβαιη Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Η μετακίνηση του Βέλους από τη Θεσσαλονίκη προκαλεί αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι επιθυμούν την επιστροφή του πλοίου μετά τη συντήρηση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής φαντάζει δύσκολο, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Η σημασία του Βέλους ως ιστορικού μνημείου και η συμβολική του αξία για τον αντιδικτατορικό αγώνα καθιστούν την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα σημαντική. Η αποχώρησή του αφήνει ένα κενό στην πολιτιστική ζωή της πόλης και στην εκπαιδευτική εμπειρία των νέων, καθώς το πλοίο έχει δεχτεί εκατοντάδες οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία.

Η μετακίνηση του αντιτορπιλικού Βέλος από τη Θεσσαλονίκη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας είναι μια αναγκαία εξέλιξη για τη συντήρηση και τη διατήρηση του πλοίου. Ωστόσο, η απουσία του θα αφήσει ένα κενό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Η επιστροφή του Βέλους στη Θεσσαλονίκη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά η σημασία του ως ζωντανού μνημείου της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Κλασικά Έπιπλα