Κώδικας προμήθειας φυσικού αερίου - Εκπτώσεις για τους συνεπείς

5/6/2018 09:36    απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος
Τη χορήγηση εκπτώσεων στους καταναλωτές φυσικού αερίου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών υποδεικνύει ο Κώδικας Προμήθειας που θεσπίστηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και ρυθμίζει τις σχέσεις καταναλωτών και προμηθευτών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι οι προμηθευτές μπορεί να εφαρμόζουν πολιτικές κινήτρων, όπως σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει συχνά (π.χ. μηνιαία) και εγκαίρως (π.χ. με πάγια εντολή), με το σκεπτικό ότι ο προμηθευτής αποφεύγει το επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος κάλυψης του χρέους του πελάτη. «Το όφελος μπορεί να μετακυλιστεί στον πελάτη, υπό τη μορφή μιας εύλογης έκπτωσης» αναφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ.

Ο νέος Κώδικας θεσπίστηκε μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θέτει κανόνες σχετικά με τα τιμολόγια, τις διακοπές λόγω χρέους, την ενημέρωση των καταναλωτών, κ.α. Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

- Αν ο προμηθευτής παρέχει και ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να αποστέλλει ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε υπηρεσία.

- Η εγγύηση για τη σύναψη σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εκτιμώμενο ποσό δύο Λογαριασμών Κατανάλωσης.

- Αν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε η οφειλή που εκκρεμεί μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό επιβαρυμένη με τόκους. Αν παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη προθεσμία εξόφλησης τότε ο προμηθευτής μπορεί να ζητήσει διακοπή της παροχής.

- Ο προμηθευτής μπορεί να παρέχει σε πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια ή αδυναμία αποπληρωμής λογαριασμών κατανάλωσης, ειδικά προγράμματα ρύθμισης εξόφλησης λογαριασμών ή διακανονισμού παλαιότερων οφειλών, ιδίως μέσω δόσεων.

- Ο πελάτης δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον προηγούμενο. Αν οι οφειλές ρυθμιστούν σε δόσεις και ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό τότε ο παλιός προμηθευτής μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της παροχής ακόμη και αν έχει υπογραφεί σύμβαση με νέο.

- Τα τιμολόγια πρέπει να αναπροσαρμόζονται με μηχανισμό διαφανή και γνωστό εκ των προτέρων.

Οι προμηθευτές οφείλουν να προσαρμόσουν τις συμβάσεις τους προς τις νέες προβλέψεις εντός τετραμήνου.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 12/7/2025

Σάββατο 12/7

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

11:32 11/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τον εντατικό καθαρισμό και ευπρεπισμό σε κάθε γειτονιά της πόλης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 11/7/2025

Παρασκευή 11/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 10/7/2025

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

18:00 10/7/2025

Πρόγραμμα πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

16:00 10/7/2025

Γιατί να το επισκεφθείτε

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

14:00 10/7/2025

Για ανέλκυση/καθέλκυση μικρών σκαφών στη Νέα Κρήνη

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

11:14 10/7/2025

Οδηγίες προστασίας από τους ισχυρούς ανέμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 10/7/2025

Πέμπτη 10/7

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

20:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Κλασικά Έπιπλα