Έλληνας επιστήμονας προτείνει ένα νέο είδος υπερυπολογιστή

29/9/2017 20:20    Θα συνδυάζει φως και ύλη
Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Ρωσία, με επικεφαλής έλληνα επιστήμονα, αναπτύσσουν έναν νέο τύπο υπερυπολογιστή, ο οποίος θα βασίζεται σε μια μορφή «μαγικής σκόνης», που συνδυάζει φως και ύλη και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων.

Αν και οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η νέα υπολογιστική τεχνική θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει τις δυνατότητες ακόμη και των πιο ισχυρών σημερινών υπερυπολογιστών. Η λεγόμενη «μαγική σκόνη» αποτελείται από κβαντικά σωματίδια, τα πολαριτόνια, που είναι μισά φως-μισά ύλη, και τα οποία μπορούν να δείξουν το δρόμο για την απλούστερη και ταχύτερη λύση των πιο πολύπλοκων προβλημάτων.

Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα πρωτοποριακό είδος υπερυπολογιστή, ικανού να λύνει προβλήματα που σήμερα θεωρούνται αδύνατο να λυθούν σε ποικίλα πεδία, όπως η βιοϊατρική, ο σχεδιασμός νέων υλικών, η χρηματοοικονομική και τα ρομποτικά διαστημικά ταξίδια,

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Παύλο Λαγουδάκη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του ρωσικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Σκόλκοβο (Skoltech) και την καθηγήτρια Ναταλία Μπερλόφ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Σκόλκοβο, όπου έγιναν τα σχετικά πειράματα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Materials". Στη μελέτη συμμετείχε ένας ακόμη Έλληνας, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αλέξης Ασκητόπουλος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργάτης του Λαγουδάκη.

Η «μαγική σκόνη» από πολαριτόνια δημιουργείται, όταν ένα φως λέιζερ πέσει πάνω σε επιλεγμένα άτομα κάποιου χημικού στοιχείου, όπως γαλλίου, αρσενικού, ινδίου και αλουμινίου. Τα πολαριτόνια είναι δέκα χιλιάδες φορές ελαφρύτερα από τα ηλεκτρόνια και σχηματίζουν μια κατάσταση της ύλης γνωστή ως συμπύκνωμα Bose-Einstein. 

Σε αυτήν, οι κβαντικές φάσεις των πολαριτονίων συγχρονίζονται και δημιουργούν ένα μακροσκοπικό κβαντικό αντικείμενο, ανιχνεύσιμο μέσω μετρήσεων φωτοφωταύγειας. Η δυνατότητα ανίχνευσης των πολαριτονίων, αν συνδυασθεί με την υπολογιστική διαδικασία, επιτρέπει την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή της εξερεύνησης του δυναμικού των πολαριτονίων για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων. Σε αυτή τη φάση, αυξάνουμε την κλίμακα της συσκευής μας, ενώ παράλληλα δοκιμάζουμε τη θεμελιώδη υπολογιστική ισχύ της. Ο απώτατος στόχος μας είναι ένας μικροεπεξεργαστής (τσιπάκι) κβαντικής προσομοίωσης που θα λειτουργεί σε συνθήκες περιβάλλοντος» δήλωσε ο Λαγουδάκης.

Ο έλληνας επιστήμονας αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000, πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον το 2003 και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου πάνω στις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες των οργανικών ημιαγωγών.

Από το 2013 είναι διευθυντής ερευνών του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας και καθηγητής του Κέντρου Φωτονικής και Κβαντικών Υλικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Παράλληλα, στο Skoltech της Ρωσίας δημιούργησε και είναι επικεφαλής της Ομάδας Υβριδικής Φωτονικής. Ο Λαγουδάκης είναι πρωτοπόρος διεθνώς στο πεδίο της πολαριτονικής.



tovima

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Κλασικά Έπιπλα