ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι

25/2/2020 17:37    ενόψει της Καθαράς Δευτέρας
Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων  νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας  ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
 
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
 
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Να  έχουν  αντανακλαστικές  κινήσεις  στα  μάτια,  στις  κεραίες  και  στα  πόδια  όταν  είναι ζωντανά.
 
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία. 

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από το τροχαίο δυστύχημα στον Λαγκαδά

Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από το τροχαίο δυστύχημα στον Λαγκαδά

11:01 10/10/2019

τραγικός απολογισμός

Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς

Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς

10:36 10/10/2019

σε συναγωγή και εστιατόριο

Τρελή πορεία φορτηγού στο Δερβένι (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρελή πορεία φορτηγού στο Δερβένι (ΒΙΝΤΕΟ)

15:09 9/10/2019

Δεν υπήρξε τραυματισμός

Θεσσαλονίκη: 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο σε τροχαία!

Θεσσαλονίκη: 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο σε τροχαία!

14:58 9/10/2019

αναλυτικά στοιχεία

Τωρα - Έκτακτη διακοπή νερού

Τωρα - Έκτακτη διακοπή νερού

10:05 9/10/2019

ΕΥΑΘ

Οι ντομάτες κάνουν καλό στην ανδρική γονιμότητα

Οι ντομάτες κάνουν καλό στην ανδρική γονιμότητα

09:27 9/10/2019

Έρευνα

Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο ψήφισε η βουλή

Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο ψήφισε η βουλή

09:19 9/10/2019

με 173 ψήφους υπέρ και 83 κατά

Σοκ: Ένας στους τέσσερις εφήβους στην Ελλάδα έχει σκεφτεί να βλάψει τον εαυτό του

Σοκ: Ένας στους τέσσερις εφήβους στην Ελλάδα έχει σκεφτεί να βλάψει τον εαυτό του

01:23 9/10/2019

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας

Έρχεται τριψήφιο νούμερο καταγγελιών για το κάπνισμα!

Έρχεται τριψήφιο νούμερο καταγγελιών για το κάπνισμα!

01:18 9/10/2019

ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

ΔΕΗ: Τηλεφωνικός διακανονισμός ρύθμισης χρεών – Η διαδικασία

ΔΕΗ: Τηλεφωνικός διακανονισμός ρύθμισης χρεών – Η διαδικασία

01:11 9/10/2019

11770

Κλασικά Έπιπλα