Παγκόσμιο ρεκόρ για κλινική του ΑΧΕΠΑ

18/5/2018 01:13    Βραβείο στον καθηγητή Οφθαλμολογίας Νικόλαο Ζιάκα
Ένα χρόνο μετά τη πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση κερατοειδούς, από ένα βρέφος μόλις τριών μηνών, στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, η 68χρονη ασθενής, η οποία δέχτηκε το μόσχευμα, εξακολουθεί να έχει πολύ καλή όραση και το μόσχευμα να παραμένει λειτουργικό χωρίς να παρουσιάζει σημεία απόρριψης.

Για το επίτευγμα αυτό θα απονεμηθεί, στις 18 Μαΐου, στον καθηγητή Οφθαλμολογίας Νικόλαο Ζιάκα, το Βραβείο Αριστείας Κλινικοεργαστηριακού Έργου και Εφαρμογής Καινοτόμων Μεθόδων και Τεχνικών, από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

"Η ασθενής είχε ανεπάρκεια ενδοθηλίου του κερατοειδούς (δυστροφία του fuchs) και η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι η πρώτη επιλογή γι αυτή την πάθηση. Το μόσχευμα από το βρέφος πήγε σε ενήλικα γιατί αυτή την πάθηση την έχουν μόνο ενήλικες", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζιάκας. Στο ερώτημα εάν το μόσχευμα από ένα βρέφος αρκεί για την κάλυψη της ανάγκης ενός ενήλικα, απάντησε ότι το φυσιολογικό μάτι ενός ενήλικα έχει τρεις χιλιάδες κύτταρα, ενώ ενός παιδιού έχει πέντε χιλιάδες, δηλαδή σχεδόν διπλάσια, τονίζοντας, παράλληλα, ότι είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει μια τέτοια μεταμόσχευση. 

Η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς που υπάρχει από δωρητές οργάνων. "Στόχος μου είναι η αξιοποίηση όλο και περισσότερων μοσχευμάτων, και αν είναι δυνατόν από ένα δότη να παρασκευάζονται παραπάνω από δύο, έως και τέσσερα μοσχεύματα κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και τη μείωση της τυφλότητας" αναφέρει ο κ. Ζιάκας.

Το μόσχευμα προήλθε από δωρεά των γονέων ενός βρέφους που κατέληξε και η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, από ιατρική ομάδα της Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς, υπό τον διευθυντή της, κ. Ζιάκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, λειτουργεί η μοναδική Τράπεζα Κερατοειδών στην Ελλάδα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

Νέο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο

17:02 5/8/2025

Πού βρίσκεται

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του εκθεσιακού φορέα η 89η ΔΕΘ

16:59 5/8/2025

Επετειακός ο χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη απογευματινή λαϊκή

15:12 5/8/2025

Πότε ξεκινάει

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

Στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 3.000 επιβάτες

11:20 5/8/2025

Έδεσαν δύο κρουαζιερόπλοια

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Κρίσιμη συνάντηση ΠΑΕ ΠΑΟΚ

11:07 5/8/2025

Βρούτση σήμερα για Καυτανζόγλειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 5/8/2025

Τρίτη 5/8

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

Αποκατάσταση και διάσωση του Κυβερνείου με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του

19:00 4/8/2025

Η προκήρυξη από την ΕΤΑΔ

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

Πλαζ Αρετσούς: Εκεί που ο πολιτισμός συναντά τον άνθρωπο και τον δημόσιο χώρο

17:12 4/8/2025

Το πρώτο μέρος του φετινού κύκλου του θεσμού «Μουσικές Πέμπτες»

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

Αλλαγές σε 10 γραμμές αστικών λεωφορείων

12:28 4/8/2025

Ποιες στάσεις καταργούνται

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 4/8/2025

Δευτέρα 4/8

Κλασικά Έπιπλα