Κορονοϊός: Ο εγκλεισμός στο σπίτι «βαραίνει» τη ζυγαριά

21/3/2020 14:47    τι λενε οι διατροφολόγοι
Τα γεύματα πολλαπλασιάστηκαν και η αναγκαστική, λόγω κορονοϊού, παραμονή στο σπίτι οδηγεί σε περισσότερες «επιδρομές» στο ψυγείο και επιπλέον δρομολόγια στα ντουλάπια της κουζίνας. Η εικόνα με τα πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουν πολλοί απ' όσους «μένουν σπίτι» στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τη μη εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να έχει αρχίσει ήδη να «σηκώνει» μεγαλύτερο βάρος.

«Ο εγκλεισμός στο σπίτι ενίσχυσε τη ροπή προς την κακή επιλογή φαγητού. Ο κόσμος, λόγω της πιεστικής κατάστασης που βιώνει, εξαιτίας της πανδημίας, το "έριξε" στο φαγητό, καταναλώνοντας όχι μόνο επιπλέον ποσότητες, αλλά καταφεύγοντας και σε λιχουδιές που μόνο ωφέλιμες δεν είναι για τον οργανισμό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Τσιούδας, ταμίας στην Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ), από τη Θεσσαλονίκη.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να μπει «φρένο» στη λαιμαργία και δίνουν βασικές οδηγίες, αφενός για την υγεία μας και αφετέρου για να μην σπάσει το προσωπικό ρεκόρ των ...κιλών κανενός! Όπως τονίζουν, θα πρέπει να τρώμε ανά 2,5 ώρες, διότι αυτό θα περιορίσει την επιθυμία για γλυκά. Πίνουμε, επιπλέον, πολλά υγρά, προσθέτουμε σαλάτες με ελαιόλαδο στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, γιατί υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά, που θα βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν γεμίζουμε το καρότσι του σουπερμάρκετ με γλυκά, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με σπιτικό ρυζόγαλο και γιαούρτι με μέλι, τονίζουν.

Κατευθύνσεις για υιοθέτηση όσο γίνεται περισσότερο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, παρέχει η ΕΔΔΕ, το τελευταίο διάστημα, εντατικά, όπως εξηγεί ο κ. Τσιούδας. Οι διατροφολόγοι, σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιούν την τεχνολογία, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία αναγράφονται οι βασικές οδηγίες, προκειμένου οι καταναλωτές να μην αποκτήσουν περιττό βάρος κατά τη διάρκεια του περιορισμού στο σπίτι. Σε ειδικές περιπτώσεις, μάλιστα, που αφορούν νεφροπαθείς, διαβητικούς, υπέρβαρους, αλλά και άτομα που πάσχουν από ανορεξία, γίνονται online συνεδρίες.

Με βασικό γνώμονα, λοιπόν, την καλή υγεία, λαμβάνοντας υπόψη και τα λόγια των εξειδικευμένων επαγγελματιών, γίνεται εύκολα κατανοητό και σαφές πως «μένουμε σπίτι», αλλά δεν τρώμε ό,τι έχει στο σπίτι!



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

21:49 18/3/2025

Σάββατο 22/3

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

19:00 18/3/2025

16 έως τις 20/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

16:10 18/3/2025

20/03 - 6:30 μμ - 9:00 μμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

12:50 18/3/2025

Στο πλαίσιο των εργασιών για τις «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/3/2025

Τρίτη 18/3

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

19:00 17/3/2025

Δωρεάν Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

15:10 17/3/2025

H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

12:01 17/3/2025

Τρίτη 18/03

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:49 17/3/2025

Δευτέρα 17/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18:10 16/3/2025

Κυριακή 16/3

Κλασικά Έπιπλα