Προειδοποίηση προς τους Βρετανούς πολίτες ότι αν δε συνδράμουν την «ηρωική και συλλογική» προσπάθεια να καθυστερήσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, τότε είναι πιθανότατο το εθνικό σύστημα υγείας NHS να καταβληθεί όπως το ιταλικό σύστημα υγείας, απηύθυνε ο Μπόρις Τζόνσον.
«Δεν μπορούμε να μεταμφιέσουμε ή να ωραιοποιήσουμε με την απειλή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε γραπτό μήνυμά του τη νύχτα του Σαββάτου.
«Οι αριθμοί είναι πολύ σκληροί και επιταχύνονται. Είμαστε λίγες εβδομάδες, δύο ή τρεις, πίσω από την Ιταλία», πρόσθεσε.
Κάλεσε επίσης τους Βρετανούς να μην επισκεφθούν σήμερα τις μητέρες τους με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας στη χώρα.
«Φοβάμαι ότι αυτή την Κυριακή της Μητρότητας το μόνο καλύτερο δώρο που μπορούμε να δώσουμε, εμείς που χρωστάμε τόσα πολλά στις μητέρες μας, είναι να τις γλιτώσουμε από τον κίνδυνο να κολλήσουν μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια. Το λυπηρό είναι ότι αυτό σημαίνει πως θα μείνουμε μακριά. Αυτή τη φορά είναι καλύτερο να τις τηλεφωνήσουμε, να τις καλέσουμε με βιντεοκλήση, να τις πάρουμε στο Skype, αλλά να αποφύγουμε οποιαδήποτε αχρείαστη φυσική επαφή ή εγγύτητα», συμβούλεψε ο κ. Τζόνσον.
Το Σάββατο ήταν η ημέρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά 5.018 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον Covid-19 και 240 έχουν καταλήξει. Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% μέσα σε 24 ώρες το Σάββατο, ενώ το πρωί της Κυριακής οι υγειονομικές αρχές της Ουαλίας ανακοίνωσαν ακόμα επτά θανάτους στα τοπικά νοσοκομεία, αύξηση άνω του 50% σε μια μέρα που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών εκεί στους 12.
Εν τω μεταξύ, περίπου 1,5 εκατομμύρια Βρετανοί που συγκαταλέγονται στους πιο ευπαθείς πολίτες θα λάβουν αυτή την εβδομάδα επιστολές από το NHS με «ισχυρή σύσταση» να μη βγουν καθόλου από το σπίτι έως και για 12 εβδομάδες, ώστε να προστατευθούν από κοινωνικές επαφές.
Ήδη επιμελητειακό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και οργανώσεις αρωγής καταρτίζουν σχέδιο για να διανομή τροφίμων στους ανθρώπους αυτούς.
Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό, προγραμματίζεται διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ με σκοπό την εμψύχωση των Βρετανών.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερη σπουδή στην κάλυψη των αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του NHS, με προειδοποιήσεις γιατρών ότι δεν επαρκούν τα αναλώσιμα υλικά προσωπικής προστασίας τους, πέρα από τους φόβους για ανεπάρκεια του αριθμού των συσκευών οξυγόνωσης και το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές δεν ελέγχονται για τον κορωνοϊό.
Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει δηλώσει ότι χιλιάδες εταιρείες έχουν προθυμοποιηθεί να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής τους για την κατασκευή αναπνευστήρων και ότι εντός εβδομάδων θα γίνονται 25.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα, καλύπτοντας το προσωπικό του NHS. Όπως έχει επίσης αποκαλυφθεί, ταξί ναυλώνονται για να μεταφέρουν σε νοσοκομεία εξοπλισμό προσωπικής προστασίας.
Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι 500 γιατροί και 4.000 νοσηλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους. Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί η συνδρομή ακόμα 700 γιατρών, 10.000 νοσηλευτών και 8.000 διαφόρων άλλων εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα υγείας της χώρας, όπως επίσης 2.000 κλίνες και 1.200 αναπνευστήρες.
Το μέγεθος της πρόκλησης για το NHS, ωστόσο, αποκαλύπτει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Έρευνας Εντατικής Θεραπείας. Αρχικά αναφέρεται ότι οι ασθενείς του κορωνοϊού που απαιτούν φροντίδα «ζωής ή θανάτου» διπλασιάζονται κάθε τρεις ήμερες.
Στις 9 Μαρτίου ο αριθμός των ασθενών που έχρηζαν εντατικής θεραπείας ήταν 50 και στις 19 Μαρτίου είχαν αυξηθεί στους 196. Το 54% αυτών νοσηλεύονταν στο Λονδίνο, αν και εκτιμάται ότι και στην υπόλοιπη Αγγλία η αύξηση θα είναι ανάλογη εντός μίας ή δύο εβδομάδων.
Ως προς το προφίλ των ασθενών, αναφέρεται ότι το 71% των περιπτώσεων (139) ήταν άνδρες ασθενείς, η μέση ηλικία ήταν τα 64 έτη, αν και το 37% των ασθενών αυτών ήταν κάτω των 60 ετών. Μόνο 18 ασθενείς είχαν «σοβαρή υποκείμενη νοσηρότητα», όπως καρδιακό νόσημα ή πνευμονική ασθένεια, ενώ το 63% ήταν υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή νοσηρώς υπέρβαροι.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι μεγαλύτερα αστικά νοσοκομεία μετατρέπουν εξειδικευμένες πτέρυγες σε μονάδες εντατικής θεραπείας για να διαχειριστούν την κρίση, αλλά επαρχιακά νοσοκομεία έχουν σχετικά λίγες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας και πιο ηλικιωμένο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το Λονδίνο χρειάζεται αύξηση της χωρητικότητας χώρων κρίσιμης φροντίδας της τάξης του 130%, ενώ σε ορισμένες περιοχές μακριά από αστικά κέντρα οι αντίστοιχες αναγκαίες αυξήσεις φτάνουν και το 600%, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς θα χρειαστεί να μεταφερθούν στα αστικά κέντρα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Telegraph, το Σάββατο το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) που θέτει τα κριτήρια λειτουργίας νοσοκομείων στη Βρετανία, εξέδωσε οδηγίες προς το ιατρικό προσωπικό για το πώς να αποφασίζουν ποιοι ασθενείς πρέπει να εισάγονται σε μονάδα κρίσιμης φροντίδας και ποιοι όχι, εφόσον δεν επαρκούν οι κλίνες.
Η Βρετανία έχει περίπου τις μισές κλίνες κρίσιμης φροντίδας κατά κεφαλή σε σχέση με την Ιταλία και οι γιατροί στις μονάδες εντατικής θεραπείας είχαν ζητήσει καθοδήγηση.
Οι οδηγίες του NICE δεν αναφέρονται σε ηλικία των ασθενών, αλλά τους κατηγοριοποιούν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, σε μια κλίμακα εννέα βαθμίδων. Οι γιατροί καλούνται να αποφασίζουν κατά πόσο η πρόσθετη προσπάθεια διατήρησής του στη ζωή θα έχει «ιατρικό όφελος», κατά πόσο δηλαδή υπάρχουν πιθανότητες ανάρρωσης ενός ασθενούς σε επίπεδο «αποδεκτό από τον ίδιο και εντός περιόδου χρόνου που συνάδει με τη διάγνωση».
Εν τω μεταξύ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Sky News ο Υφυπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ προειδοποίησε ότι αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, τότε «θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές». Απαντούσε σε ερώτημα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα. «Δεν πρόκειται για παιχνίδι», σημείωσε ο ίδιος.
Θανάσης Γκαβός
skai