Θεσσαλονίκη: 350 θαλασσαιμικοί ανησυχούν ότι τα μέτρα θα μειώσουν τις αιμοδοσίες

23/3/2020 17:08    3000 σε όλη την Ελλάδα
   Την ανησυχία του ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα θα επιφέρουν μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών, με συνέπεια να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι έχουν πάγιες ανάγκες σε αίμα, εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος.

   Σύμφωνα με τον κ. Δήμο, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.000 θαλασσαιμικοί, εκ των οποίων οι 350 στη Θεσσαλονίκη. Ο καθένας από αυτούς χρειάζεται τέσσερις μονάδες το μήνα. Οι θαλασσαιμικοί υποβάλλονται σε μετάγγιση μιας μονάδας, μία φορά την εβδομάδα ή δύο μονάδων κάθε 15 ημέρες.

   Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι τρεις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος, χρειάζονται κάθε ημέρα 70 μονάδες αίμα. «Προς το παρόν, στη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, εκτός Πάτρας, τα πράγματα είναι καλά καθώς η ανταπόκριση των αιμοδοτών ήταν συγκινητική. Τις πρώτες ημέρες που ανακοινώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού είχαμε τεράστιο πρόβλημα γιατί ο κόσμος δεν πλησίαζε τα νοσοκομεία. Μόλις άρχισαν να γίνονται οι αιμοληψίες εκτός νοσοκομείων υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση των αιμοδοτών στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο καλά πήγε η αιμοδοσία και στα Ιωάννινα. Στην Αθήνα, όμως, η κατάσταση είναι τραγική. Ανησυχώ ότι να νέα μέτρα θα φέρουν μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών. Πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί ότι επιτρέπεται η έξοδος για αιμοδοσία και αυτό θα πρέπει να το τονίσει το υπουργείο Υγείας», επισήμανε ο κ. Δήμος.

   Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των μεταγγίσεων δίνονται στους θαλασσαιμικούς μάσκα και γάντια και ότι οι ασθενείς απολυμαίνουν τα χέρια τους. «Εκείνο που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για να απομονώνονται όσοι παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα καθώς και το ότι δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το πώς και πού θα μεταγγίζεται κάποιος που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και τι θα γίνει, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα στη Μονάδα Μεταγγίσεων και θα πρέπει να μπει το προσωπικό σε καραντίνα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

   Ο κ. Δήμος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι οι πάσχοντες από θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, οι οποίοι εργάζονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ενταχθεί από το υπουργείο Υγείας στις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, που διευκολύνονται να πάρουν ειδική άδεια. «Πώς γίνεται στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ενταχθεί η θαλασσαιμία και η δρεπανοκυτταρική νόσος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται ειδική προστασία και στην Ελλάδα να μην συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των ευπαθών ομάδων που συντάσσει ο ΕΟΔΥ; Πρέπει να απομακρυνθούν από την εργασία τους οι πάσχοντες που δουλεύουν στα νοσοκομεία γιατί εκτός από τη δική τους υγεία θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

15:06 7/4/2025

Δευτέρα 7/4

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

08:00 7/4/2025

23/04 - 4/05

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

18:28 6/4/2025

Πέμπτη 10/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 6/4/2025

Κυριακή 6/4

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

20:06 5/4/2025

7/04 - 8:00 μμ - 13/04 - 11:00 μμ

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

Yoga με την Πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη στο Περίπτερο 6 Δ.Ε.Θ.

17:24 5/4/2025

Δευτέρα 14/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 5/4/2025

Σάββατο 5/4

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

Θεσσαλονίκη: Εντός του Απριλίου η ηλεκτρονική πληρωμή για την έκδοση εισιτηρίου στο Μετρό

19:17 4/4/2025

Μέσα στον Απρίλιο

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

Ο Δήμος Καλαμαριάς κοντά στους νέους!

17:02 4/4/2025

Get Political

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά

14:50 4/4/2025

Εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης υδροδότησης στις 14:00

Κλασικά Έπιπλα