Αυτή είναι η νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης για επιχειρήσεις και πολίτες

24/3/2020 17:29    υπουργός Οικονομικών
Σε νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης επιχειρήσεων και πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού προχωρά η κυβέρνηση. «Απλώνουμε δίχτυ ασφαλείας» για την κοινωνία τόνισε σύμφωνα με το skai ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «πρώτον καλύπτουμε περίπου 600.000 επιχειρήσεις, καλύπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων και επιπλέον 550.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Η έκτακτη κάλυψη για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίας ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε: «Με τις εξαγγελίες που εξειδικεύουμε σήμερα καλύπτουμε 600.000 επιχειρήσεις και 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας. Με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Απαιτείται σωφροσύνη. Η κρίση είναι βαθιά. Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση.Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί».

Ειδικότερα, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ.

Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Είναι χρέος μας να συμπεριφερόμαστε με υπομονή και κοινωνική αλληλεγγύη για να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε από την πλευρά του ότι «από τις αρχές Μαΐου θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων. Μετά το πέρασμα της κρίσης με ένα γρήγορο οικονομικό σοκ θα βάλουμε μπροστά τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας. Ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό, και ένα από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εστίασε στις κινήσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς ΕΕ και οι οποίες δίνουν στη χώρα μας «μεγαλύτερη ευελιξία».

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι «διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα, τα εργασιακά δικαιώματα. Παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και είπε ότι η πληρωμή τους θα γίνει τμηματικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Ακόμη είπε ότι δίνεται αποζημίωση 800 ευρώ σε όσους έχουν απολυθεί ή αποχώρησαν οικειοθελώς μέχρι τις 20 Μαρτίου και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δίνεται παράταση μέχρι το καλοκαίρι για την καταβολή του δώρου Πάσχα, ενώ για τις λοιπές επιχειρήσεις ισχύει η προβλεπόμενη από τον νόμο ημερομηνία καταβολής».


Επόμενο Προηγούμενο
 

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

17:33 19/4/2026

Ο Αμερικανός Πρόεδρος

To Ταφικό Έθιμο του Πόντου αναβιώνει και φέτος στην Καλαμαριά η Αδελφότητα Κρωμναίων

To Ταφικό Έθιμο του Πόντου αναβιώνει και φέτος στην Καλαμαριά η Αδελφότητα Κρωμναίων

19:15 18/4/2026

Στις 19/04

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

O Δήμος Καλαμαριάς εκπαιδεύει τους παιδαγωγούς των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών Καλαμαριάς και Θέρμης

16:17 16/4/2026

Για τα δικαιώματα του παιδιού στην πρώιμη ηλικία στις 22/04

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καλαμαριά

10:01 16/4/2026

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IqAir

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Βυζάντιο

14:42 15/4/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

Στον Δήμο Καλαμαριάς το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

14:35 15/4/2026

Ένα αρχείο – παρακαταθήκη μνήμης

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

Έκτακτες εργασίες στο Δίκτυο Αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ ΑΕ

18:18 14/4/2026

Στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως - Βασιλίσσης Όλγας

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

16:25 14/4/2026

Δείτε όλο το πρόγραμμα

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ αποκάλυψε το λογότυπο για τα 100 χρόνια

14:10 14/4/2026

Το επετειακό λογότυπο

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

Έκτακτες διακοπές ΕΥΑΘ

11:00 14/4/2026

Ποιες 3 περιοχές

Κλασικά Έπιπλα