Τσιόδρας για κορονοϊό: Η απώλεια όσφρησης ένα από τα ανησυχητικά σημάδια

24/3/2020 21:40    λοιμωξιολόγος
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη (24/03) ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε πως τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 48, για να φτάσουν συνολικά τα  743. Από αυτούς οι 134 νοσηλεύονται με τους 45 να είναι διασωληνωμένοι, ενώ οι νεκροί από τον ιό φτάνουν τους 20, με μέσο όρο τα 75 έτη.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα του φονικού ιού, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε σύμφωνα με το newsbeast πως «πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση», καθώς «εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων, όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία».

Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός πως η απώλεια όσφρησης είναι μια περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος. Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ξήλωσαν τον κυβερνήτη της φρεγάτας

Ξήλωσαν τον κυβερνήτη της φρεγάτας "Κανάρης"

04:47 5/11/2017

έπεσε στον ύφαλο της βραχονησίδας Αταλάντη

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κερασιάς

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κερασιάς

04:36 5/11/2017

Στην Κερασιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Θέατρο ''Μελίνα Μερκούρη'': «Το δέντρο που έδινε»

Θέατρο ''Μελίνα Μερκούρη'': «Το δέντρο που έδινε»

04:30 5/11/2017

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συντάξεις χηρείας: Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Συντάξεις χηρείας: Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

04:26 5/11/2017

δύο νέες διατάξεις

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος

04:23 5/11/2017

Ποιοι θα μείνουν απ' έξω

«Ρεσιτάλ» προκλητικότητας στη Θράκη από τον Τούρκο αντιπρόεδρο

«Ρεσιτάλ» προκλητικότητας στη Θράκη από τον Τούρκο αντιπρόεδρο

04:18 5/11/2017

Ηχηρή απάντηση Παυλόπουλου (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πορτοκαλί συναγερμός» στο Πεκίνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Πορτοκαλί συναγερμός» στο Πεκίνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

04:17 5/11/2017

το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην κλίμακα προειδοποίησης

Βίντεο-ντοκουμέντο: Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τα Ίμια

Βίντεο-ντοκουμέντο: Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τα Ίμια

04:15 5/11/2017

αλλεπάλληλες προκλήσεις

Ο Τσίπρας έδωσε στον μικρό Αμίρ την ελληνική σημαία

Ο Τσίπρας έδωσε στον μικρό Αμίρ την ελληνική σημαία

04:13 5/11/2017

φωτογραφίες

Μπορείς να βοηθήσεις; Εξαφάνιση μαθηματικού από τη Θεσσαλονίκη

Μπορείς να βοηθήσεις; Εξαφάνιση μαθηματικού από τη Θεσσαλονίκη

04:10 5/11/2017

Αγνοείται ο Κωνσταντίνος Βαβούρης

Κλασικά Έπιπλα