Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

24/3/2020 21:50    Α. Σακελλαροπούλου
«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

H 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του '21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες.

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Πτώση δέντρου στην Καλαμαριά - Ξερίζωσε καλώδια της ΔΕΗ

Πτώση δέντρου στην Καλαμαριά - Ξερίζωσε καλώδια της ΔΕΗ

11:58 6/4/2020

νωρις το πρωι

Αύξηση ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνόμπιλ!

Αύξηση ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνόμπιλ!

22:51 5/4/2020

από δασική φωτιά

Κορονοϊός: : Ένας ακόμα θάνατος στην Κύπρο

Κορονοϊός: : Ένας ακόμα θάνατος στην Κύπρο

21:02 5/4/2020

και 20 νέα κρούσματα

Κορονοϊός - Τουρκια: 574 οι νεκροί

Κορονοϊός - Τουρκια: 574 οι νεκροί

20:57 5/4/2020

73 θάνατοι σε 24ωρες

Κορονοϊός: 594 θάνατοι σε 24 ώρες στη Νέα Υόρκη

Κορονοϊός: 594 θάνατοι σε 24 ώρες στη Νέα Υόρκη

20:55 5/4/2020

4.159 οι νεκροί

Κορονοϊός: Μύκονος και Σαντορίνη - Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Κορονοϊός: Μύκονος και Σαντορίνη - Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

20:52 5/4/2020

Πρόσθετα μέτρα

Πάπας: Είναι ο καιρός να υπηρετήσουμε τους άλλους

Πάπας: Είναι ο καιρός να υπηρετήσουμε τους άλλους

20:47 5/4/2020

Φραγκίσκος

Κορονοϊός: κρούσματα και θάνατοι σε Γερμανία -Ελβετία -Ολλανδία

Κορονοϊός: κρούσματα και θάνατοι σε Γερμανία -Ελβετία -Ολλανδία

20:44 5/4/2020

νεα ενημέρωση

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων

Βορίδης: Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων

20:31 5/4/2020

υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Φινάλε με τρομερή ανατροπή: Η ισπανική ταινιάρα που πρέπει να δεις στην καραντίνα (Vid)

Φινάλε με τρομερή ανατροπή: Η ισπανική ταινιάρα που πρέπει να δεις στην καραντίνα (Vid)

20:28 5/4/2020

Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό

Κλασικά Έπιπλα