Έκτακτη σύνοδος για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού

26/3/2020 11:00    G20
Οι ηγέτες της ομάδας G20 των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει, καθώς ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την covid-19 ξεπερνά τις 471.000 παγκοσμίως και ο αριθμός των νεκρών τις 21.000.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η οποία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προκαλέσει ύφεση παγκοσμίως.

«Την ώρα που ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με την πανδημία covid-19 και τις προκλήσεις που αυτή θέτει στα συστήματα υγείας μας και την παγκόσμια οικονομία, συγκαλούμε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G20 για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να δώσουμε μια παγκόσμια απάντηση», έγραψε στο Twitter ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των 20.

Η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Χθες Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε σύμφωνα με το Αθηναικο πρακτορείο, ότι οι οικονομίες των χωρών της G20 ενδέχεται να βρεθούν όλες σε ύφεση φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου στην τηλεδιάσκεψη θα απευθύνει μήνυμα και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεεσούς και θα τους ζητήσει να ενισχύσουν την χρηματοδότηση και την παραγωγή εξοπλισμού ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας καθώς παρατηρούνται ελλείψεις παγκοσμίως.

«Έχουμε κοινή ευθύνη ως ανθρωπότητα και κυρίως αυτές οι χώρες όπως όσες ανήκουν στη G20», δήλωσε ο Τέντρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργά χθες Τετάρτη από τη Γενεύη.

«Θα πρέπει να στηρίξουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν ή εξετάζουν να λάβουν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της covid-19. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κάλεσε τους ηγέτες της G20 να ακολουθήσουν το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς και να διατηρήσουν την αλυσίδα παραγωγής ανοικτή και να αποφύγουν να επιβάλλουν ελέγχους στις εξαγωγές.

Η τηλεδιάσκεψη ενδέχεται να επισκιαστεί από τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού.

Ωστόσο στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες Πεκίνο και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να σταματήσουν προσωρινά την αντιπαράθεση αυτή, όπως έγραψε η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

21:49 18/3/2025

Σάββατο 22/3

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

19:00 18/3/2025

16 έως τις 20/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

16:10 18/3/2025

20/03 - 6:30 μμ - 9:00 μμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

12:50 18/3/2025

Στο πλαίσιο των εργασιών για τις «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/3/2025

Τρίτη 18/3

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

19:00 17/3/2025

Δωρεάν Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

15:10 17/3/2025

H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

12:01 17/3/2025

Τρίτη 18/03

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:49 17/3/2025

Δευτέρα 17/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18:10 16/3/2025

Κυριακή 16/3

Κλασικά Έπιπλα