Δεν παίρνει «μπροστά» η ηλεκτροκίνηση

16/9/2017 11:22    Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν στην Ελλάδα
Μπορεί να εγκαινιάστηκε πρόσφατα ο πρώτος και μοναδικός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Αττική στην Ελλάδα οι πωλήσεις τέτοιου τύπου Ι.Χ. αυτοκινήτων βρίσκονται ακόμη στο απόλυτο μηδέν!! 

Στην Ελλάδα η ηλεκτροκίνηση δεν έχει αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς καθώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κίνητρα στην αγορά.

Οι ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ξεκίνησαν στα τέλη του 2013. Το 2014 ταξινομήθηκαν μόλις 38 τέτοια οχήματα σε αγορά 71.218 οχημάτων. Αντίστοιχα το 2015 32 ηλεκτρικά, το 2016 32 σε αγορές 75.805 και 78.873 αντίστοιχα και το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόλις 12!

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης στις Ευρωπαϊκές χώρες βασίζεται στο χαμηλότερο λειτουργικό κόστος αλλά και στη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Οι κυβερνήσεις ποντάρουν στο τελευταίο και γι’ αυτό επιδοτούν την ηλεκτροκίνηση. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να μειώσουν το υψηλό αρχικό κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Σε αρκετές χώρες παρέχονται επιπλέον προνόμια, όπως π.χ. στη Νορβηγία, στην οποία η στάθμευση ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι εντελώς δωρεάν και η κυκλοφορία επιτρέπεται σε περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία συμβατικών οχημάτων.

Πλέον όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εστιάζουν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, προκειμένου να απαντήσουν στις σύγχρονες τάσεις.

Σύμφωνα και με έκθεση της ολλανδικής τράπεζας ING τα ηλεκτρικά οχήματα θα επικρατήσουν στην αγορά της Ευρώπης μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες. Οι προβλέψεις της ING βασίζονται στις ολοένα και χαμηλότερες τιμές των ηλεκτρικών μπαταριών, στα προγράμματα κυβερνητικής υποστήριξης και επιδότησης, καθώς και στην καλύτερη ικανότητα κλιμάκωσης της βιομηχανίας.

Μεταξύ του 2017 και του 2024, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να καταστούν «η λογική επιλογή για τους οδηγούς στην Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση, καθώς οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων μειώνονται συνεχώς, λόγω των φθηνότερων μπαταριών και της ολοένα και μεγαλύτερης αυτονομίας τους μεταξύ φορτίσεων. Η υποδομή των σταθμών φόρτισης αναμένεται επίσης να γιγαντωθεί, εν μέρει λόγω της κρατικής υποστήριξης για τη διάδοσή τους.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στον ηλεκτρισμό αναμένεται εδώ και καιρό να δημιουργήσει μία διαταραχή στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Στην πραγματικότητα, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, αναφέρει η έρευνα. Ενδεικτικά, η σουηδική εταιρία Volvo ανακοίνωσε ήδη ότι δεσμεύεται να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έως το 2019.



fpress

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο με παιδιά

Πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο με παιδιά

23:17 31/1/2018

και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα

 Στην Παναγία Φανερωμένη Ν. Μηχανιώνας ο Μητροπολίτης Ιουστίνος

Στην Παναγία Φανερωμένη Ν. Μηχανιώνας ο Μητροπολίτης Ιουστίνος

23:13 31/1/2018

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

11.313 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο

11.313 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο

02:33 31/1/2018

δειτε αναλυτικα

Φορολοταρία - Δείτε με ένα κλίκ αν κερδίσατε 1000 ευρώ

Φορολοταρία - Δείτε με ένα κλίκ αν κερδίσατε 1000 ευρώ

02:31 31/1/2018

TAXISnet

Ξηλώνονται όλοι οι σταθμοί των διοδίων - Δείτε από πότε

Ξηλώνονται όλοι οι σταθμοί των διοδίων - Δείτε από πότε

04:48 30/1/2018

Στα «σκαριά» είναι πλέον το σχέδιο του υπουργού Μεταφορών

Φέρετρα θέλει να αγοράσει ο Δήμος Καλαμαριάς

Φέρετρα θέλει να αγοράσει ο Δήμος Καλαμαριάς

02:00 30/1/2018

Δ I A K H P Y Ξ H

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καλαμαριάς

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καλαμαριάς

01:48 30/1/2018

δειτε τα δικαιολογητικά

Τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Μητ. Σμύρνης Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά

Τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Μητ. Σμύρνης Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά

22:32 27/1/2018

28 με 30 Ιανουαρίου

 Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης

20:00 27/1/2018

Ιουστίνος και Βαρθολομαίος

«Happy Friday» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας – Δείτε τι είναι

«Happy Friday» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας – Δείτε τι είναι

04:45 26/1/2018

Ήδη σε πολλά σχολεία έχουν ενημερωθεί οι γονείς

Κλασικά Έπιπλα