Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου με εγγύηση 150.000€

29/3/2020 18:10    ο πρώην υπουργός
Παραμένει στη φυλακή ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου παρά το βούλευμα αντικατάστασης της κράτησης του που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ενόψει της συμπλήρωσης 18μηνου, καθώς σύμφωνα με τον συνήγορο του αδυνατεί να καταβάλει τη χρηματική εγγύηση των 150 χιλιάδων ευρώ που ορίστηκε.

Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις 20 Μαρτίου, καθώς σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται το 18μηνο ανώτατο όριο κράτησης του.

Το Συμβούλιο ενόψει της εκπνοής του ορίου προσωρινής κράτησης διέταξε την έξοδο από τις φυλακές για τον πρώην υπουργό, ορίζοντας χρηματική εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ, καθώς και τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που κατοικεί.

Σύμφωνα ωστόσο με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το εν λόγω χρηματικό ποσό και έτσι υποχρεωτικά παραμένει στη φυλακή. 

Με δήλωση του ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει ότι από την Παρασκευή 20 Μαρτίου, οπότε και εκδόθηκε το βούλευμα αντικατάστασης προσωρινής κράτησης του εντολέα του, «Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση». 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «στην περίοδο του δράματος του κορονοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».

Ο πρώην υπουργός βρίσκεται στη φυλακή από τις 23 Οκτωβρίου 2018, οπότε και είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του καταλογίζουν οι δικαστικές αρχές για ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που κατά τη δικογραφία αποτελεί «δώρο» που έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003. Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενη και η σύζυγος του κ. Παπαντωνίου η οποία είχε κριθεί προφυλακιστέα την ίδια ημέρα με τον σύζυγο της μετά την απολογία της και αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2019.

Ήδη για την υπόθεση έχει υποβάλει πρόταση παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Σπυρόπουλος και εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού Συμβουλίου. Ο κ. Σπυρόπουλος αποδέχεται τη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός Άμυνας έλαβε χρήματα για την επιλογή του αναδόχου και του υποκατασκευαστή του έργου της αναβάθμισης των έξι φρεγατών τύπου «S» με τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003. Αντισυμβαλλόμενα μέρη στην επίμαχη σύμβαση ήταν η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριος ανάδοχος με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνική 'Άμυνας.

Κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαντωνίου έλαβε τα επίμαχα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

08:22 22/9/2017

Ημέρα Μετακινήσεων

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά

08:19 22/9/2017

22 Σεπτεμβρίου

ΜΕΤΡΟ: Μονοδρομείται η Εγνατία, κλείνει για δύο χρόνια η Βενιζέλου

ΜΕΤΡΟ: Μονοδρομείται η Εγνατία, κλείνει για δύο χρόνια η Βενιζέλου

08:13 22/9/2017

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου»

Διώροφο σχολικό λεωφορείο πήρε φωτιά στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Διώροφο σχολικό λεωφορείο πήρε φωτιά στην ανατολική Θεσσαλονίκη

16:43 21/9/2017

πριν από λίγο

Γονείς επιστρέφουν στο Υπ. Παιδείας τους Φακέλους των Θρησκευτικών

Γονείς επιστρέφουν στο Υπ. Παιδείας τους Φακέλους των Θρησκευτικών

13:40 21/9/2017

Δεν εμπνέουν την Ορθόδοξη πίστη

Ολες οι αλλαγές για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Ολες οι αλλαγές για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

13:31 21/9/2017

Τι γίνεται με τα κοινόχρηστα

Tα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους από ''Μέγας Αλέξανδρος''

Tα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους από ''Μέγας Αλέξανδρος''

13:00 21/9/2017

η πολιτική κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται

Αλλαζει ο χάρτης των υγειονομικών περιφερειών

Αλλαζει ο χάρτης των υγειονομικών περιφερειών

09:51 21/9/2017

Σε ποια Υγειονομική Περιφέρεια θα υπάγονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης;

Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία

Στα 10 ευρώ το πακέτο τα τσιγάρα στη Γαλλία

09:44 21/9/2017

έως το 2020

Αφαίρεση διπλώματος για όσους συλληφθούν 2η φορά υπό την επήρεια αλκοόλ

Αφαίρεση διπλώματος για όσους συλληφθούν 2η φορά υπό την επήρεια αλκοόλ

09:39 21/9/2017

οι διατάξεις που προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Κλασικά Έπιπλα