Τι ισχύει για την τηλεργασία

1/4/2020 11:51    εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
   Διευκρινίσεις για την παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, σε πληττόμενες επιχειρήσεις, παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με αριθμό 12998/232/23-3-2020 (1078 Β΄).

   Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, προβλέπεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων-εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων στο άρθρο 1 αυτής, να συμφωνήσουν στην παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

   Ειδικότερα, η κατ' εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης από εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, κατά τα οριζόμενα στην υποενότητα Α.2 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ΄ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

   Επιπλέον, με την εγκύκλιο, επισημαίνονται τα εξής:

   Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή μπορεί να φτάνει έως το ύψος των αποδοχών για τη νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

   Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

   Στην περίπτωση παρεχόμενης εργασίας, με τηλεργασία, ως ανωτέρω, η επιχείρηση-εργοδότης υποχρεούται, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, να την δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 18/12/2024

Τετάρτη 18/12

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro

15:40 17/12/2024

Τετάρτη 18/12

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 17/12/2024

Τρίτη 17/12

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

18:00 16/12/2024

Δήμος Καλαμαριάς, ΑΠΘ και κάτοικοι συνεργάζονται και δημιουργούν έναν νέο χώρο αστικού πρασίνου

Οι χορωδίες της γιορτής  Χριστουγεννιάτικη συνάντηση στην Καλαμαριά

Οι χορωδίες της γιορτής Χριστουγεννιάτικη συνάντηση στην Καλαμαριά

16:00 16/12/2024

16/12 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 16/12/2024

Δευτέρα 16/12

Κωστής Μαραβέγιας Xmas Show

Κωστής Μαραβέγιας Xmas Show

19:00 15/12/2024

Παρασκευή 20/12

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

Σχεδιάζουμε μαζί την Πλατεία Ρόδων

18:00 15/12/2024

Ο Δήμος Καλαμαριάς καλεί τους πολίτες στο 1ο Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού - 14/12 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 15/12/2024

Κυριακή 15/12

Ανοίγει καθαρό και ασφαλές το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς

Ανοίγει καθαρό και ασφαλές το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς

18:00 14/12/2024

Δευτέρα 16/12

Κλασικά Έπιπλα