Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για αποκατάσταση του δυτικού παράκτιου μετώπου

23/4/2020 18:42    Μητροπολιτική Επιτροπή
Πράσινο φως για την έναρξη των έργων εξυγίανσης και αποκατάστασης του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων στην περιοχή του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης έδωσε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη δια περιφοράς συνεδρίασή της.

Το υπέδαφος και τα υπόγεια νερά φέρουν μεγάλα φορτία ρύπανσης εδώ και δεκαετίες, όπως έδειξαν οι μελέτες που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πλέον μπαίνει μπροστά το σχέδιο αποκατάστασης, που είχε σχεδιαστεί και θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας.

Η περιοχή ανήκει στους δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης και έχει έκταση περίπου 600 στρέμματα. Η ρύπανση που είχε καταγραφεί συνίσταται από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης. Πρόκειται για ρύπανση από τη λειτουργία των βυρσοδεψείων (που πλέον έχουν φύγει από το δυτικό παράκτιο μέτωπο) και βιομηχανιών, που λειτουργούσαν αγωγούς by pass, αλλά και άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν μέχρι και τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, γύρω από τη χωματερή του πρώην Δήμου Εχεδώρου που έχει αποκατασταθεί και στην περιοχή δυτικότερα μετά τους Αμπελόκηπους προς το Δήμο Δέλτα. Επιπλέον προβλέπονται παρεμβάσεις για την προστασία εδαφών από την διάβρωση έτσι ώστε να ανακοπούν φαινόμενα απώλειας εδαφών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή την καθίζηση της παράκτιας ζώνης.

Όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με τις παρεμβάσεις εξυγίανσης που θα πραγματοποιηθούν θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της υποβάθμισης του δυτικού παράκτιου μετώπου και συνολικά ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και όχι μόνο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου, οι μη ελεγχόμενες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την εμφανή και αποδεδειγμένη επιβάρυνση του υπεδάφους, η οποία έχει ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η άμεση αποκατάσταση του υπεδάφους και των υπόγειων νερών είναι απόλυτη προτεραιότητα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι με την εξυγίανση και αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και τη διασφάλιση ότι οι συγκεντρώσεις ρυπογόνων ουσιών θα πέσουν σε επίπεδα που θα επιτρέπουν ακόμη και την αστική χρήση της περιοχής, θα υπάρξει λύση σε μία σειρά από χρόνια προβλήματα.

Αυτό, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη θα δημιουργήσει συνθήκες αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία, την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και την οικονομική αναγέννησή της.

Βάσει του προγραμματισμού οι εργασίες εξυγίανσης θα γίνουν τμηματικά. Αρχικά θα απομακρυνθούν δοχεία με χημικά από την περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων. Μετά θα γίνουν εργασίες απομάκρυνσης λάσπης και φερτών υλικών, ενώ σε ό,τι αφορά στα υπόγεια νερά προβλέπεται ειδικά κοντέινερ να αντλούν το νερό από συγκεκριμένο βάθος και αφού γίνει επεξεργασία τους να απορρίπτονται εκ νέου στο έδαφος, απαλλαγμένα πλέον από ρυπαντικό φορτίο.

Τα έργα θα διαρκέσουν 30 μήνες μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.


voria

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου

Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου

18:00 8/4/2025

Τετάρτη 9/4

6th Rosé Grand Tasting

6th Rosé Grand Tasting

16:22 8/4/2025

Η ‘μεγάλη’ εκδήλωση των ροζέ κρασιών στο ξενοδοχείο Makedonia Palace

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/4/2025

Τρίτη 8/4

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

18:00 7/4/2025

Ποια λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

17:00 7/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

15:53 7/4/2025

Sold out σε χρόνο ρεκόρ

JobDay Καλαμαριάς 2025: Ένας δυναμικός θεσμός που ένωσε εργοδότες και υποψηφίους

JobDay Καλαμαριάς 2025: Ένας δυναμικός θεσμός που ένωσε εργοδότες και υποψηφίους

15:40 7/4/2025

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το “JobDay Καλαμαριάς 2025”

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

15:06 7/4/2025

Δευτέρα 7/4

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

08:00 7/4/2025

23/04 - 4/05

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

18:28 6/4/2025

Πέμπτη 10/4

Κλασικά Έπιπλα