Ληξιαρχεία: Aυτόματη ενημέρωση του ΑΜΚΑ για πιστοποιητικά γέννησης, γάμου και θανάτου

28/4/2020 17:18    συνεργασία υπουργείων
Τέλος στην ανάγκη να προσκομίζουν οι ίδιοι οι πολίτες τρεις ληξιαρχικές πράξεις (γέννησης, γάμου και θανάτου) προκειμένου να ενημερώνεται το Μητρώο ΑΜΚΑ, φέρνει μια νέα διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου. 

Μετά από συνεργασία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρέχεται πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, Υπηρεσία που διατηρεί το Μητρώο ΑΜΚΑ) σε όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα των πολιτών που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών του ΥΠΕΣ έχουν διατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης η οποία υλοποιεί τη διαδικασία διάθεσης, κατόπιν της προβλεπόμενης έγκρισης του Γενικού Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.

Το Μητρώο ΑΜΚΑ θα επικαιροποιείται αυτομάτως για τις αλλαγές στα «γεγονότα ζωής» μόλις οι πολίτες τα δηλώνουν στο Ληξιαρχείο, μέσω της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας των συστημάτων του Δημοσίου. Η προσκόμιση των ληξιαρχικών πράξεων ήταν απαραίτητη για μια σειρά από λόγους, όπως η δήλωση μιας απώλειας συγγενούς στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αίτηση για ένα κοινωνικό επίδομα ή για αιτήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, όπως το σύστημα συνταγογράφησης ή το σύστημα Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Έτσι, μια διαδικασία που απαιτούσε συνήθως ολόκληρες εβδομάδες για την διεκπεραίωση ενός αιτήματος, πλέον θα ολοκληρώνεται εντός μιας ημέρας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ.

Το παράδειγμα της δήλωσης απώλειας προσώπου είναι χαρακτηριστικό: έως τώρα, οι συγγενείς έπρεπε εν μέσω πένθους να προσκομίζουν πρώτα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης την ληξιαρχική πράξη προκειμένου να δηλωθεί η απώλεια. Ακολούθως, έπρεπε να επαναλάβουν τη διαδικασία για την διακοπή της σύνταξης και την παύση των υπηρεσιών υγείας. Η επίπονη αυτή διαδικασία απαιτούσε πολύωρη ταλαιπωρία των συγγενών και τουλάχιστον 30 ημέρες για την ολοκλήρωση του αιτήματος. Πλέον, το Μητρώο ΑΜΚΑ θα ενημερώνεται αυτομάτως, εντός μιας ημέρας και από εκεί θα ενημερώνονται αυτόματα και όλα τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και παροχής υπηρεσιών υγείας που χρησιμοποιούν το Μητρώο ΑΜΚΑ ως μέσο ταυτοποίησης. Παράλληλα, ο αριθμός ΑΜΚΑ του θανόντος θα απενεργοποιείται αμέσως.  

Καταργείται, τέλος, και η υποχρέωση προσκόμισης από τους πολίτες πιστοποιητικών γάμου ή οικογενειακής κατάστασης για την παροχή ενός επιδόματος κοινωνικής πρόνοιας (πχ του ΟΠΕΚΑ). Πλέον το Μητρώο ΑΜΚΑ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, με την εν λόγω διαλειτουργικότητα, αποκτά αυτόματα μια πλήρη εικόνα της οικογενειακής κατάστασης του πολίτη και των εξαρτώμενων μελών του και δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών γάμου ή οικογενειακής κατάστασης από τον ίδιο.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

Δήμος Καλαμαριάς και ΑΠΘ ενώνουν δυνάμεις τους

13:00 14/3/2025

Για τη φροντίδα και την ανάπτυξη των βρεφών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/3/2025

Παρασκευή 14/3

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

Έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στο Remezzo

19:00 13/3/2025

15/03 - 10:00 πμ - 8:00 μμ

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

Αντιδράσεις στην Καλαμαριά για μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά

16:39 13/3/2025

Γιατί αντιδρούν οι γονείς

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

13:11 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

13:00 13/3/2025

Σε ηλικία 91 ετών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 13/3/2025

Πέμπτη 13/3

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

Τροποποίηση των βραδινών δρομολογίων του Μετρό

16:10 12/3/2025

από 16 έως 20/3

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Δράσεις του Δήμου Καλαμαριάς για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

13:37 12/3/2025

Μήνας αφιερωμένος στην καταπολέμηση μιας σύγχρονης μάστιγας

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

Παναγιώτης Κούδας Stand Up Show: Δεν Είναι Αυτό που Περιμένεις στη Θεσσαλονίκη

12:44 12/3/2025

Πέμπτη 13/3

Κλασικά Έπιπλα