Επτά μέτρα για την στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και δανειοληπτών

30/4/2020 22:26    Νέος γύρος ενισχύσεων
Νέο γύρο ενισχύσεων με 7 μέτρα για τη στήριξη  των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και τον μήνα Μάιο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.  

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε αναλυτικά  στην παράταση προστασία για τρείς μήνες στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και το σχέδιο για την κρατική επιδότηση δόσεων δανείων  για την πρώτη κατοικία που αφορά τόσο μη εξυπηρετούμενα όσο και εξυπηρετούμενα δανεια συνεπών δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοιού.

Συγκεκριμένα:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. 

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμες ορισμένες παρατηρήσεις:

Ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Ο Νόμος αυτός προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν «κόκκινο δάνειο» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

«Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία. 

Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Γεωργιάδης: Εχουν δεσμευτεί 1,386 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για κεφάλαια κίνησης προς τις ενήμερες επιχειρήσεις σε τρεις ημέρες δέχτηκε 8.346 αιτήσεις δανείων από μικρομεσαίες και έχουν δεσμευτεί 1,386 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας.

Όπως είπε ως τα μέσα Μαϊου θα τρέξει το πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση 80% από το κράτος που απευθύνεται για όλες τις επιχειρήσεις.

Το ποσό που θα μπορεί να αντληθεί φτάνει το 25% του τζίρου. Για το πρόγραμμα δόθηκε έγκριση από την Κομισιόν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και αναλάβει η Αναπτυξιακή Τράπεζα το κόστος των τραπεζικών προμηθειών. 

Παράλληλα  ανακοίνωσε και την έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο.


real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σήμερα από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σήμερα από τον δήμο Θεσσαλονίκης

11:17 18/10/2017

σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων

Πώς θα υλοποιηθεί η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια της χώρας

Πώς θα υλοποιηθεί η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια της χώρας

11:12 18/10/2017

ΦΕΚ

Υπάλληλος γραφείου ζητείται στη Θεσσαλονίκη

Υπάλληλος γραφείου ζητείται στη Θεσσαλονίκη

11:00 18/10/2017

AS HELLAS

Άσκηση Υποψήφιων Δικηγόρων στο Δήμο Καλαμαριάς

Άσκηση Υποψήφιων Δικηγόρων στο Δήμο Καλαμαριάς

10:19 18/10/2017

Τμήμα Δικαστικού

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει νέο εμπορικό κέντρο… πάνω από τα τρένα!

Θεσσαλονίκη: Πώς θα γίνει νέο εμπορικό κέντρο… πάνω από τα τρένα!

10:00 18/10/2017

Η ΓΑΙΑΟΣΕ εκτιμά μια ιδιαίτερη ανάπτυξη στη δυτική Θεσσαλονίκη

Μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλαδα - Προσεχως

Μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλαδα - Προσεχως

09:56 18/10/2017

εξελίξεις

"Εξοικονομώ κατ’ οίκον" με χρηματοδότηση έως 17.500 ευρώ

09:50 18/10/2017

Στην τελική ευθεία έχει μπει το πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα

Σήμερα βλέπουμε ταινία στη Θεσσαλονίκη μόνο με 2 ευρώ!

Σήμερα βλέπουμε ταινία στη Θεσσαλονίκη μόνο με 2 ευρώ!

09:45 18/10/2017

CINEPLEXX DAY 2017!

Τραμπ - Τσίπρας: Επενδύσεις, χρέος και εξοπλιστικά

Τραμπ - Τσίπρας: Επενδύσεις, χρέος και εξοπλιστικά

09:43 18/10/2017

Πρόεδρος ΗΠΑ: Η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις

Στην Καλαμαριά για τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών ο κ. Νεφελούδης

Στην Καλαμαριά για τα προβλήματα των εργατικών κατοικιών ο κ. Νεφελούδης

09:12 18/10/2017

Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Κλασικά Έπιπλα