Μάσκες: Επάρκεια στην αγορά, αλλά αυξάνεται η ζήτηση

1/5/2020 10:28    υποχρεωτική η χρήση
Νέες συνήθειες θα προστεθούν στην καθημερινότητα των πολιτών από τις 4 Μαΐου και μετά, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει και η σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτές θα είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η οποία, θα αποτελέσει βασικό «αξεσουάρ» των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους, αλλά και κατά τις ώρες εργασίας τους.

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι «για την ώρα» υπάρχει επάρκεια, ωστόσο σημειώνουν ότι η ζήτηση για μάσκες αναμένεται να αυξηθεί, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν τη φορούν όπου απαιτείται.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία, με την τιμή της καθεμιάς να διαμορφώνεται στα 0,70 λεπτά με 1 ευρώ. Παράλληλα, ορισμένα φαρμακεία διαθέτουν και πάνινες μάσκες, οι οποίες πωλούνται από περίπου 2-2,5 ευρώ και φτάνουν έως και 6 ευρώ, ανάλογα με το είδος του υφάσματος. Οι υφασμάτινες μάσκες, θεωρούνται πιο οικονομικές καθώς, σε αντίθεση με τις χειρουργικές, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού πρώτα πλυθούν.

Παράλληλα, μάσκες διατίθενται μέχρι στιγμής και μέσω των ηλεκτρονικών φαρμακείων, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να τις προμηθευτούν και από καταστήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή από τα e-shop τους. Οπως αναφέρουν ιδιοκτήτες καταστημάτων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι τιμές των μασκών είναι πολύ πιο υψηλές σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό.

Οι τιμές της χειρουργικής μάσκας διαμορφώνονται ενδεικτικά σε ένα κατάστημα στα 0,90 λεπτά, ενώ η τιμή του κουτιού με τις 50 μάσκες μπορεί να φτάσει –σε ορισμένες περιπτώσεις– ακόμη και τα 46 ευρώ. Επίσης, σε ορισμένα καταστήματα ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μάσκες FFP2 (KN95) σε τιμή 3,5-5,9 ευρώ το τεμάχιο, ενώ κάποια πωλούν και υφασμάτινες μάσκες με φίλτρο. Η τιμή της υφασμάτινης μάσκας, που είναι επαναπλενόμενη, αγγίζει τα 4 ευρώ, ενώ η πεντάδα με τα φίλτρα που τη συνοδεύουν είναι άλλα 4 ευρώ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη νέα καθημερινότητα των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το κράτος δεν ήρθε για να έχει κάποιο άλλο όφελος». Τέλος, συμπλήρωσε ότι «θα δοθούν οδηγίες και για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μάσκα μόνος του, στο σπίτι του». 


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 3/7/2025

Σήμερα έως και Τετάρτη 9 Ιουλίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέλαβε δωρεάν ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέλαβε δωρεάν ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης

17:41 3/7/2025

Mε ένα ολοκαίνουριο απορριμματοφόρο αποκλειστικά για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

12:00 3/7/2025

Πέμπτη 3/7

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βυζάντιο, Ν. Κρήνη και Καραμπουρνάκι

10:56 3/7/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 3/7/2025

Πέμπτη 3/7

Ιούλιος στην Καλαμαριά με «Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη Θάλασσα»

Ιούλιος στην Καλαμαριά με «Μουσικές Πέμπτες δίπλα στη Θάλασσα»

18:34 2/7/2025

3/07 - 31/07

Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

16:32 2/7/2025

Το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

Η Καλαμαριά υπερασπίζεται τις δίκαιες κατανομές των μαθητών στα σχολεία

Η Καλαμαριά υπερασπίζεται τις δίκαιες κατανομές των μαθητών στα σχολεία

13:30 2/7/2025

Με μια ξεκάθαρη και ηχηρή φωνή

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

11:00 2/7/2025

Τετάρτη 2/7

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 2/7/2025

Τετάρτη 2/7

Κλασικά Έπιπλα