Φεστιβάλ πίτας με "πρωταγωνίστρια" την ιστορία της μπουγάτσας

25/5/2018 02:25    pie festival
Με αφετηρία την Καππαδοκία, η μπουγάτσα που ξεκίνησε ως "φαγητό των φτωχών" έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και για τους τουρίστες. Η "μπουγάτσα Θεσσαλονίκης" αποτελεί πλέον brand για την πόλη, το οποίο ενισχύεται με διάφορες δράσεις, όπως αναφέρει ο μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής.

Μία από αυτές είναι και το φεστιβάλ πίτας (pie festival) που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival. 
Στο φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος όσοι θέλουν, αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Μαΐου στην ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και να φτιάξουν μια πίτα την οποία θα παραδώσουν σε μια από τις έξι δημοτικές κοινότητες, όπου θα γίνουν οι επιμέρους διαγωνισμοί. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ.Μπαντής, που θα είναι ένας εκ των κριτών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM".

"Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα φεστιβάλ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημότες και όχι μόνο σε επαγγελματίες. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η ιστορία και η παράδοση της πόλης", είπε ο κ.Μπαντής. 

Οι 6 νικητές, θα προκύψουν από την κριτική επιτροπή, που θα απαρτίζεται από τον, ή την πρόεδρο, της κάθε Κοινότητας και  επαγγελματίες (αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και άλλους) με εξειδίκευση στο φύλλο, τους οποίους θα επιλέξει η κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Ο κ.Μπαντής, επεσήμανε, ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ιστορία πίσω από κάθε συνταγή. Εκείνο που θα συμβουλεύει στους συμμετέχοντες είναι "να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Μια πίτα που ξέρουν από τη γιαγιά τους, για παράδειγμα. Μια πίτα που κουβαλά τη δική της ιστορία". 

Η μπουγάτσα με τυρί δεν είναι τυρόπιτα

Η μπουγάτσα, όπως εξήγησε ο κ.Μπαντής, είναι το φύλλο. Το φύλλο που ανοίγουμε στον αέρα και φτιάχνεται με ιδιαίτερη τεχνική. Η τυρόπιτα είναι άλλο πράγμα, έχει εντελώς διαφορετικό φύλλο. "Η μπουγάτσα πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, στην Καισάρεια και σε όλα εκείνα τα μέρη. Ήταν σκέτο φύλλο και αποτελούσε το "φαγητό των φτωχών", καθώς το έπαιρναν όλοι όσοι δούλευαν πολλές ώρες έξω από το σπίτι, διότι δεν χαλούσε και μπορούσαν να τρώνε συνεχώς", αναφέρει και συνεχίζει: "Αργότερα η μπουγάτσα πήγε στη Σμύρνη, την περίοδο της ακμής και του πλούτου και μπήκε στα σπίτια των ευκατάστατων, όπου άρχισαν να βάζουν και γέμιση. Τυρί και κρέμα, με κυρίαρχο το τυρί. Σέρβιραν επίσης και το σκέτο φύλλο με το απογευματινό τσάι".

Η μπουγάτσα έγινε γνωστή και στην Πόλη, όπως περιγράφει ο κ.Μπαντής, όπου μπήκε μέχρι και στα ανάκτορα. "Με τη Μικρασιατική καταστροφή, οι περισσότεροι πρόσφυγες και τεχνίτες πήγαν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, φέρνοντας μαζί και την τεχνική τους". 

Η μπουγάτσα έγινε αγαπημένο έδεσμα όλων αλλά, πλέον, και των τουριστών, όπως αναφέρει ο κ.Μπαντής. "Οι τουρίστες δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις γεύσεις αλλά όταν δοκιμάζουν εκπλήσσονται ευχάριστα. Οι Ρώσοι, οι Βαλκάνιοι, οι Τούρκοι και όσοι έρχονται από Ισραήλ, ενθουσιάζονται με την μπουγάτσα με κιμά, την οποία συνδυάζουν με γιαούρτι. Οι τουρίστες που προέρχονται από δυτικές χώρες, από την άλλη, προτιμούν τις πιο γλυκιές γεύσεις", προσθέτει.  

Σημειώνεται, ότι στην τελική εκδήλωση, θα μιλήσουν για την πίτα οι τρεις chef ambassadors της πόλης, Δημήτρης Τασιούλας, Αντώνης Μουστάκης και Λάμπρος Ρώσσιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών, Έλσα Κουκουμέρια, ο pastry chef, Φίλιππος Μπαντής, ενώ την παρουσίαση θα κάνει η δημοσιογράφος γαστρονομίας, Ελένη Ψυχούλη. Όλοι οι προαναφερθέντες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν  την καλύτερη πίτα από τις έξι του ημιτελικού. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, με τη χορωδία και την Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Βαφοπουλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νικόλ Καζαντζίδου


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για κλοπές άνω 120.000€

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για κλοπές άνω 120.000€

11:31 11/5/2020

ανατολικά

Ψήσιμο κρέατος: Έτσι δεν θα παραχθούν καρκινογόνες ουσίες

Ψήσιμο κρέατος: Έτσι δεν θα παραχθούν καρκινογόνες ουσίες

11:23 11/5/2020

Ανακαλύψτε πώς

Πάνω από 2 λάθη κόβεσαι: Θυμάσαι τι σημαίνουν 13 φράσεις στα Λατινικά που κι ένα 10χρονο γνωρίζει;

Πάνω από 2 λάθη κόβεσαι: Θυμάσαι τι σημαίνουν 13 φράσεις στα Λατινικά που κι ένα 10χρονο γνωρίζει;

11:17 11/5/2020

Θα περάσεις ή θα πάρεις κάτω απ’ τη βάση;

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε τροχαίο

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε τροχαίο

11:16 11/5/2020

Πάτρα

Έρευνα και στην Ελλάδα: Γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από κορονοϊό

Έρευνα και στην Ελλάδα: Γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από κορονοϊό

10:40 11/5/2020

τι λένε ερευνητές

Έως 24 Μαΐου η προθεσμία για το IBAN μακροχρόνια ανέργων για τα 400 ευρώ

Έως 24 Μαΐου η προθεσμία για το IBAN μακροχρόνια ανέργων για τα 400 ευρώ

10:25 11/5/2020

ΟΑΕΔ

Κεραμέως: Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

Κεραμέως: Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

10:23 11/5/2020

υπουργός Παιδείας

Οι Θεσσαλονικείς ξέθαψαν παλιές συσκευές τον καιρό της καραντίνας

Οι Θεσσαλονικείς ξέθαψαν παλιές συσκευές τον καιρό της καραντίνας

10:20 11/5/2020

λόγω της παραμονής στο σπίτι

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις

Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις

10:14 11/5/2020

ΑΑΔΕ

Επαναλειτουργούν από σήμερα 66.010 λιανεμπορικές και άλλες επιχειρήσεις

Επαναλειτουργούν από σήμερα 66.010 λιανεμπορικές και άλλες επιχειρήσεις

10:11 11/5/2020

δεύτερη φάση της άρσης

Κλασικά Έπιπλα