Αλλάζει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις

4/5/2020 16:16    σύσταση επιτροπής
Στη σύσταση κυβερνητικής επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών προχώρησε η κυβέρνηση. Στόχος είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου με την αλλαγή του νόμου 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Αρ. φύλλου 91 τεύχος Α), αναφέρεται ότι θα λειτουργεί ως Ομάδα Διαχείρισης Έργου, για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στόχος του νέου πλαισίου, είναι η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς με τα ισχύοντα, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η Επιτροπή συγκροτείται και αποτελείται από: α) τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως πρόεδρο, β) τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, γ) τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, δ) τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ε) τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή, στ) τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα απλοποίησης και ανασχεδιασμού των διοικητικών διαδικασιών, ως μέλη.

Στην επιτροπή συμμετέχουν, κατά περίπτωση, ως εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι εξής: α) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα εμπορίου, β) ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γ) ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δ) ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Πέρα από τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών η επιτροπή προσδιορίζει τις προτεραιότητες των δράσεων του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου, καταρτίζει τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως διαβούλευσης, έκδοσης κανονιστικών πράξεων, οργανωτικών αλλαγών, εκπαίδευσης, και δίνει κατευθύνσεις για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Επίσης, στην επιτροπή δύνανται να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον καλούνται από αυτήν, στελέχη του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, καθώς και εμπειρογνώμονες, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να διαβουλεύεται με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και συλλογικών φορέων, καθώς και με στελέχη της δημόσιας διοίκησης για την ανταλλαγή απόψεων και την εξασφάλιση των συνεργειών που απαιτούνται για την πληρέστερη αναμόρφωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4412/2016.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Πίνακες κατάταξης, απορριπτέων και προσληπτέου για τη θέση Διερμηνέα

Πίνακες κατάταξης, απορριπτέων και προσληπτέου για τη θέση Διερμηνέα

19:26 10/10/2017

σύναψη μίσθωσης έργου ενός (1) ατόμου

Στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017

Στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017

19:16 10/10/2017

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Σύγκληση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς

Σύγκληση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς

18:50 10/10/2017

σε τακτική συνεδρίαση

Δίωξη σε βάρος του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Χριστόδουλου Οικονομίδη

Δίωξη σε βάρος του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Χριστόδουλου Οικονομίδη

18:45 10/10/2017

«νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες»

Εκπαιδευτικές δράσεις από την Ιερά Μητρόπολη Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς

Εκπαιδευτικές δράσεις από την Ιερά Μητρόπολη Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς

05:04 10/10/2017

δειτε αναλυτικα

13η Εθελοντική Αιμοδοσία στις 16 Οκτωβρίου στην Καλαμαριά

13η Εθελοντική Αιμοδοσία στις 16 Οκτωβρίου στην Καλαμαριά

04:57 10/10/2017

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής

Τα μισά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ είναι ακινητοποιημένα!

Τα μισά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ είναι ακινητοποιημένα!

04:33 10/10/2017

ΠΟΑΣΥ

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

03:50 10/10/2017

Τρίτη 10 Οκτωβρίου

Η Google κυκλοφόρησε ακουστικά που μεταφράζουν 40 γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

Η Google κυκλοφόρησε ακουστικά που μεταφράζουν 40 γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

03:26 10/10/2017

και Ελληνικά!

Κι όμως: 2.073 υπαλλήλους μισθοδοτεί η Βουλή!

Κι όμως: 2.073 υπαλλήλους μισθοδοτεί η Βουλή!

03:22 10/10/2017

εγγραφα

Κλασικά Έπιπλα