Καφέ και εστιατόρια: Εξετάζεται η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων

6/5/2020 10:32    Σκέψεις για άνοιγμα στις 25 Μαΐου
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης πριν από την 1η Ιουνίου.

Η εικόνα που υπάρχει για την ανταπόκριση επιχειρήσεων και πολιτών στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών δημιουργεί προσδοκίες, ωστόσο όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας και την συγκράτηση των κρουσμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αν οι επιδημιολογικές μελέτες το επιτρέψουν είναι πολύ πιθανό εστιατόρια και καφέ να ανοίξουν τις πόρτες τους μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου, με τις οριστικές αποφάσεις να προσδιορίζονται για το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, οπότε και θα υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, που ξεκίνησε την Δευτέρα.

Ανοιχτός ο εσωτερικός χώρος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση στην δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων του κλάδου να παραμείνουν ζωντανές μετά από το πολύμηνο lockdown. Αντιλαμβάνονται ότι η εστίαση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ανισότητες για αυτούς που έχουν μικρό εξωτερικό χώρο και άρα περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσουν τον τζίρο τους και τις θέσεις εργασίας που είχαν πριν την κρίση. Έτσι, από την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα μείνει εκτός λειτουργίας και ο εσωτερικός χώρος των καταστημάτων.

Στόχος είναι να λειτουργεί ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού χώρου πάντα σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων και τα μέτρα διαφύλαξης της υγείας των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αυτό θα επιτευχθεί με τον ορισμό ενός συντελεστή, ανάλογα τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος εισόδου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας τραπεζοκαθισμάτων και στο εσωτερικό του. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό βρίσκονται υπό επεξεργασία και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, σημαντικό ρόλο στη στήριξη του κλάδου της εστίασης θα διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στην οποία θα δοθεί η ευελιξία για να στηρίξει τους επαγγελματίες. Η δημιουργία ενός προσωρινού θεσμικού πλαισίου θα επιτρέψει την αύξηση των τετραγωνικών που χρησιμοποιούν για τραπεζοκαθίσματα χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν τον τζίρο τους, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Γιώργος Νταλάρας και Χρήστος Μάστορας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Χρήστος Μάστορας στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Γης

20:00 1/6/2025

Πέμπτη 5/6

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

14:00 1/6/2025

Πέμπτη 19/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 1/6/2025

Κυριακή 1/6

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

17:00 31/5/2025

Μια μεγάλη γιορτή της θάλασσας από 3/06 - 8:00 πμ - 29/07 - 5:00 μμ

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

13:00 31/5/2025

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 31/5/2025

Σάββατο 31/5

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 30/5/2025

29/5 - 4/6

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

15:00 30/5/2025

16-27/6

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Κλασικά Έπιπλα