Ανοιχτοί από σήμερα οι εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι της Β. Ελλάδας

18/5/2020 22:53    δείτε κάποια
   Μπορεί για πρώτη φορά από την καθιέρωση, το 1977, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), της 18ης Μαΐου ως Διεθνούς Μέρας Μουσείων, τα Μουσεία της χώρας να παραμένουν κλειστά (η επίσκεψη σ' αυτά και τις εκθεσιακές του ενότητες γίνεται μόνο ηλεκτρονικά) για λόγους δημόσιας υγείας, οι φυλασσόμενοι όμως ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν σήμερα και είναι επισκέψιμοι για το κοινό.

   Στη Βόρεια Ελλάδα, από το πρωί σήμερα, σειρά ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων υποδέχονται τους επισκέπτες. Μεταξύ αυτών:

   -Η Ρωμαϊκή Αγορά (αρχαιολογικός χώρος 200 περίπου στρεμμάτων) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (είσοδος από Ολύμπου 75) είναι ανοιχτή από τις 8:00 ως τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις. Το μουσείο που λειτουργεί σε υπόγειο- «βυθισμένο» χώρο στο βορειοδυτικό τμήμα της αρχαιολογικής έκτασης, θα παραμείνει κλειστό.

   -Αρχαιολογικός Χώρος των Αιγών: Ανάκτορο και Θέατρο: Από τις 9:00 ως τις 14:30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μεγάλο εν εξελίξει αναστηλωτικό έργο, να γνωρίσουν το σημαντικότερο μνημειακό δημόσιο συγκρότημα στη Μακεδονία των κλασικών χρόνων και μάλιστα -για πρώτη φορά- να εισέλθουν στο θέατρο των Αιγών, τον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και σφραγίστηκε η ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού.

   -Αρχαιολογικός χώρος Μίεζας: Το Νύμφαιον, το ειδυλλιακό υπαίθριο ιερό των Νυμφών, από την ύστερη αρχαιότητα ως το ρομαντικό τοπίο που δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, προσφέρεται πάλι στο κοινό για περιήγηση. 

   -Αρχαίο θέατρο/Γυμνάσιο (Σχολή Αριστοτέλους): Το μνημειακό συγκρότημα, που αποτέλεσε τον τόπο της άσκησης και μαθητείας του Αλεξάνδρου και των βασιλικών παίδων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό στο τμήμα του θεάτρου που έχει αναστηλωθεί και αναδειχθεί(από σήμερα, Δευτέρα, Τετάρτη- Κυριακή, 08:00-20:00 και Τρίτη: 12:30-20:00). Στους επισκέπτες θα προσφέρεται από το φυλακτικό προσωπικό φυλλάδιο με οδηγίες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο.

   -Από σήμερα 18 Μαΐου 2020 θα επαναλειτουργήσει, μεταξύ άλλων, και ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Ο ευρύς, καλαίσθητος και φιλικός αρχαιολογικός χώρος με εξαίρετο ορίζοντα θέασης προς το όρος Πάικο (στα δυτικά), τη λεκάνη του πλατύρροου Αξιού ποταμού και το όρος Μπέλλες (στα βόρεια-βορειοανατολικά) θα δέχεται τους επισκέπτες του από σήμερα καθημερινά.

    Η περιήγηση στον χώρο ξεκινά από το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού, όπου η «ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ η ΠΟΛΙΣ», σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία του 2ου αι. π.Χ., συστήνεται ως «Ευρωπός. Πόλη της Ευρώπης - Πόλη του κόσμου», με υπόκρουση παραδοσιακής μακεδονικής και συριακής μουσικής.

   Μία εκθεσιακή ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη ευσύνοπτα στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ. έως και 6ος/7ος αι. μ.Χ.), στην Ευρωπό του μύθου και των ιστορικών χρόνων.

   Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζεται με επίσκεψη στον χώρο του ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη και άλλα κτιστά ταφικά σύνολα.

   Ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης, 8:00-15:30, με ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους.

   Ανοιχτοί θα είναι επίσης οι αρχαιολογικοί χώροι του Δίου (στην Πιερία, το Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, οι αρχαιολογικοί χώροι των Αβδήρων, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, της Πέλλας, της Αρχαίας Πύδνας και της Αμφίπολης.


ΑΜΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για Καλό Σκοπό

Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για Καλό Σκοπό

20:00 13/5/2025

Τετάρτη 14/5

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

15:31 13/5/2025

21 Μάι - 25 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 13/5/2025

Τρίτη 13/5

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Δήμο Καλαμαριάς

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Δήμο Καλαμαριάς

20:00 12/5/2025

Μια βραδιά για δύο σπουδαίους συνθέτες στις 14/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση για τις αιτήσεις

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση για τις αιτήσεις

16:00 12/5/2025

Πότε λήγει η νέα προθεσμία

Summer Olympic Camp 2025 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Summer Olympic Camp 2025 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

14:00 12/5/2025

16 Ιούν - 28 Ιούν 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:25 12/5/2025

Δευτέρα 12/5

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 11/5/2025

16 Μάι - 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 11/5/2025

Κυριακή 11/5

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

19:00 10/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Κλασικά Έπιπλα