Μια νέα εφαρμογή για καθημερινές ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς

28/5/2018 11:41    PLUGGY
Άγνωστες καθημερινές γωνιές και τοποθεσίες της γειτονιάς μας, του τόπου μας, της πόλης μας μπορεί να αποτελέσουν «ζωντανές» βιωματικές πολιτιστικές εμπειρίες, σημεία καθημερινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτά τα «κρυφά» μνημεία φιλοδοξεί να φέρει στο φως η ολοκαίνουργια εφαρμογή PLUGGY, η οποία όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής Έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών(ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και o διευθυντής Ερευνητικής Ομάδας I-SENSE και ο Νίκος Φραγκάκης, ερευνητής της Ομάδας I-SENSE και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, «αναπτύσσει μια πρωτοποριακή πιλοτική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που στοχεύει στην ευρεία προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, μέσω της ενεργής συμμετοχής των πολιτών. Στην ουσία η πλατφόρμα παρέχει στους χρήστες όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μοιράζονται τη γνώση τους για την πολιτιστική περιουσία του τόπου τους, αλλά και να συνθέτουν την κοινή και ποικιλόμορφη κληρονομιά ολόκληρης της Ευρώπης».

Μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών του PLUGGY, ο χρήστης θα μπορεί να ενεργεί ως εξειδικευμένος «αφηγητής», να δημιουργεί τις δικές του, συναρπαστικές ιστορίες και να τις μοιράζεται με φίλους, συνεργάτες, άλλους επαγγελματίες και με το κοινό. Με τον τρόπο αυτό, θα συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στη μετάδοση των πολιτιστικών αξιών και της ταυτότητας της πολιτιστικής οργάνωσης, της κοινωνικής ομάδας και του τόπου του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φραγκάκης η εφαρμογή «απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς βέβαια να περιορίζεται η χρήση του από πολίτες άλλων χωρών. Η Ευρώπη, με την πολυπολιτισμική της σύνθεση και τη συνεχή εσωτερική μετακίνηση των πολιτών της αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που θα επιτρέπει στον οποιοδήποτε να μοιράζεται ιστορίες και εμπειρίες σχετικές με τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Απώτερος σκοπός είναι η αλληλοκατανόηση, η διατήρηση και προώθηση των αφανών ιστοριών και η προώθηση του γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες. Εάν το PLUGGY επιτύχει τους σκοπούς του θα επιτρέψει στους πολίτες να μην είναι απλοί παρατηρητές και καταναλωτές πολιτιστικού περιεχομένου αλλά δημιουργοί και σημαντικοί παράγοντες επιρροής».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για Καλό Σκοπό

Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για Καλό Σκοπό

20:00 13/5/2025

Τετάρτη 14/5

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

15:31 13/5/2025

21 Μάι - 25 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 13/5/2025

Τρίτη 13/5

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Δήμο Καλαμαριάς

Αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο από τον Δήμο Καλαμαριάς

20:00 12/5/2025

Μια βραδιά για δύο σπουδαίους συνθέτες στις 14/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση για τις αιτήσεις

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση για τις αιτήσεις

16:00 12/5/2025

Πότε λήγει η νέα προθεσμία

Summer Olympic Camp 2025 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Summer Olympic Camp 2025 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

14:00 12/5/2025

16 Ιούν - 28 Ιούν 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:25 12/5/2025

Δευτέρα 12/5

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Γυναίκες στα Κόκκινα με Μαχαίρι” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 11/5/2025

16 Μάι - 18/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 11/5/2025

Κυριακή 11/5

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

19:00 10/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει

Κλασικά Έπιπλα