Σε δύο φάσεις η καραντίνα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό τον Ιούνιο- Νέες οδηγίες

1/6/2020 18:08    οδηγίες για Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία
Βροχή ερωτημάτων δέχθηκαν τα τελευταία 24ωρα τόσο οι αεροπορικές όσο και τα δύο αεροδρόμια, «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», που πρόκειται να ανοίξουν πρώτα για τις διεθνείς πτήσεις στη χώρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού, ενώ μόλις πρίν από λίγο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε αεροπορικές οδηγίες με διευκρινίσεις για την παράταση της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για τις διεθνείς πτήσεις σε δύο φάσεις.

Μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής από το υπουργείο Τουρισμού για τις 29 χώρες οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και «ανοίγουν» για τις πτήσεις στη χώρα μας με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επιβάτες από τις 15/6, ήρθαν οι ανακοινώσεις του Σαββάτου - από το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη φορά - ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τον κόσμο», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά για τη λίστα των 29, πλην της λίστας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπλοΐας, EASA, η οποία αναφέρει τα αεροδρόμια πληγεισών περιοχών με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης Covid-19, καταρτίζεται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της EASA και βασίζεται στις πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλους οργανισμούς υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η λίστα της EASA θα ανανεώνεται συνεχώς και σε αυτή περιλαμβάνονται αεροδρόμια εντός κι εκτός Ε.Ε., από διάφορες περιοχές στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία κ.α.

Αυτές οι νεότερες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΞ έδωσαν αφορμή για δημοσιεύματα σήμερα στη Βρετανία σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα λέει τώρα ότι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα από τα μέσα Ιουνίου, την ίδια στιγμή που η Ισπανία αναφέρει ότι η επιδημιολογική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να βελτιωθεί πριν δεχθεί Βρετανούς επισκέπτες».

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά την πρώτη φάση έως τις 15 Ιουνίου, οι διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, γίνονται σε όλους τους επισκέπτες τεστ κατά την άφιξή τους και απαιτείται να διανυκτερεύσουν σεκαθορισμένο ξενοδοχείο. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε ο επιβάτης τίθεται σε «αυτοκαραντίνα» για 7 ημέρες, ενώ αν είναι θετικό, μπαίνει σε καραντίνα υπό επίβλεψη για 14 ημέρες.

Η δεύτερη φάση είναι από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου, όπου διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Εάν ο επισκέπτης προήλθε από αεροδρόμιο που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας- EASA, τότε θα υποβάλλεται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την άφιξη. Εάν προέρχεται από αεροδρόμιο στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον EASA, τότε θα υπόκειται σε υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη και ακολουθείται η διαδικασία διανυκτέρευσης σε καθορισμένο ξενοδοχείο, η "αυτοκαραντίνα" των 7 ημερών αν το τεστ είναι αρνητικό και αν είναι θετικό η καραντίνα υπό επίβλεψη 14 ημερών».

Στην τρίτη φάση από την 1η Ιουλίου και μετά, διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και στους επισκέπτες γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι λοιπές αφίξεις

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά και στις οδικές αφίξεις από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, οι οποίες θα επιτρέπονται από τις 15 Ιουνίου. «Οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την άφιξή τους. Οι αφίξεις με πλοία επιτρέπονται από την 1η Ιουλίου, με τους επισκέπτες να υποβάλλονται σε τυχαίες δοκιμές κατά την άφιξη».

Η Ελλάδα σε οποιοδήποτε στάδιο διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών.

Oι νέες NOTAMS από την ΥΠΑ

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε σήμερα Δευτέρα 1/6 νέες αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜS) για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις και εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19.

Συγκεκριμένα παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται από την ΥΠΑ, σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση, από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

* Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης
*  Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών
* Επιβάτες κρατικών πτήσεων
* Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος
* Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος
* Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση
* Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων
* Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων
* Eπιβάτες πτήσεων της Frontex

Με νέα αεροπορική οδηγία ανανεώθηκε και παραμένει σε ισχύ, έως τις 15 Ιουνίου 2020, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.  Για τη συγκεκριμένη notam ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

«Όσον αφορά τις πτήσεις εξωτερικού ενημερώνουμε ότι όλες οι διεθνείς πτήσεις που καταφθάνουν στην χώρα μας προσγειώνονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από τις 15 Ιουνίου και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η συγκεκριμένη notam αφορά και τα δύο αεροδρόμια έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουνίου ανανεώθηκε και η αεροπορική οδηγία που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση πτήσεων προς την Ελλάδα και αντίστροφα από 7 χώρες, (Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία). Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών», αναφέρει η ΥΠΑ.


protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

21:10 16/2/2024

Στα άκρα οδηγείται η υπόθεση

Καλαμαριά: Δείτε τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

Καλαμαριά: Δείτε τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

20:53 16/2/2024

τακτική και έκτακτη συνεδρίαση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:00 16/2/2024

Παρασκευή 16/02, Σάββατο 17/02 και Κυριακή 18/02

Καλαμαριά: Τρεις πολιτικοί γάμοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

Καλαμαριά: Τρεις πολιτικοί γάμοι ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου

22:57 15/2/2024

στη γιορτή των ερωτευμένων

Καλαμαριά: 7 ώρες χωρίς ρεύμα αύριο - Δείτε ποιους αφορά!

Καλαμαριά: 7 ώρες χωρίς ρεύμα αύριο - Δείτε ποιους αφορά!

21:39 15/2/2024

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου

Καλαμαριά: Έκλεψαν τρία φαρμακεία σε λίγες ώρες

Καλαμαριά: Έκλεψαν τρία φαρμακεία σε λίγες ώρες

21:26 15/2/2024

εξιχνιάστηκαν οι υποθέσεις

Ανθοδέσμη έκπληξη με λουλούδια απ'όλη την Καλαμαριά κοσμεί το γραφείο της δημάρχου

Ανθοδέσμη έκπληξη με λουλούδια απ'όλη την Καλαμαριά κοσμεί το γραφείο της δημάρχου

17:51 15/2/2024

Υπηρεσία Πρασίνου

Αγίου Βαλεντίνου: Ανθοδέσμη πιτόγυρο 8,5 κιλών για ερωτευμένους!!!

Αγίου Βαλεντίνου: Ανθοδέσμη πιτόγυρο 8,5 κιλών για ερωτευμένους!!!

21:58 14/2/2024

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται μέτρα για τη θωράκιση του δικαστικού μεγάρου

Θεσσαλονίκη: Εξετάζονται μέτρα για τη θωράκιση του δικαστικού μεγάρου

21:23 14/2/2024

Κάμερες, ιδιωτικοί φύλακες ασφάλειας ..

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για ναρκωτικά - Βρέθηκαν χάπια και δέματα κάνναβης σε σπίτι (φωτο)

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για ναρκωτικά - Βρέθηκαν χάπια και δέματα κάνναβης σε σπίτι (φωτο)

20:51 14/2/2024

Δίωξη Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα