Πέντε λάθη που κάνουμε όλοι και χαλούν τον ύπνο μας

11/6/2020 14:04    αποτελεί το ένα τρίτο της ζωής μας
Ο ύπνος αποτελεί το ένα τρίτο της ζωής μας, και η ποιότητά του είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία. Και όμως, αυτή η σταθερά στη ζωή μας διασαλεύτηκε τις ταραγμένες ημέρες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εξαιτίας του άγχους που έφεραν οι νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με την Δρ. Alison Mitzner, παιδίατρο και συγγραφέα, πρόκειται για έναν κύκλο όπου το άγχος μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου, και ο ελλιπής ύπνος να εντείνει το άγχος και την ανυπομονησία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κοινωνικής απομόνωσης ειδικά, η θερμοκρασία και ο κιρκαδικός μας ρυθμός, βασικές συνισταμένες για τον καλό ύπνο,  διαταράχθηκαν, αφού κληθήκαμε να περάσουμε τον περισσότερο χρόνο μας σε κατ’ οίκον εγκλεισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με κάποιες μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε να επανακτήσουμε τον καλό ύπνο:

1. Υιοθέτηση μιας ρουτίνας ύπνου

Η Δρ. Aneesa Das, ειδική σε θέματα ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, υπενθυμίζει πως είναι σημαντικό ο ύπνος και η αφύπνιση να πραγματοποιούνται την ίδια ώρα καθημερινά, και ο ύπνος να περιορίζεται στις επτά με εννέα ώρες.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγεται η μεσημεριανή σιέστα ή να μην υπερβαίνει τα είκοσι λεπτά, καθώς υπερβολές στον μεσημεριανό ύπνο ενδέχεται να προκαλέσουν αϋπνία το βράδυ.

2. Κάντε τις απαραίτητες ασκήσεις τον σωστό χρόνο

Η άσκηση αλληλεπιδρά με τη διατροφή και τον ύπνο. Οι ειδικοί της δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα αναφορικά με τον καλό ύπνο. Ωστόσο πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες:

στον χρόνο της άσκησης: Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το σώμα να καταπονείται και ο οργανισμός να αποζητά την ξεκούραση. Οι ειδικοί συνηγορούν πως η άσκηση λίγο πριν τον ύπνο αντενδείκνυται προς αποφυγή του κινδύνου αϋπνίας. Το σώμα πρέπει να είναι εντελώς ξεκούραστο 45 λεπτά τουλάχιστον πριν τον ύπνο, ενώ άλλοι ειδικοί θεωρούν πως καμία άσκηση δεν πρέπει να γίνεται έως και τρεις ώρες πριν επιχειρήσουμε να κοιμηθούμε. Ενδεικτικά, 30-45 λεπτά αερόβιας γυμναστικής μέτριας έντασης τρεις έως έξι ώρες πριν τον ύπνο είναι ιδανικά.
στον τύπο της άσκησης: Η άσκηση σχετίζεται με τη θερμοκρασία του σώματος και η δεύτερη με τον ύπνο. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά την προπόνηση αυξάνεται και διατηρείται για μερικές ώρες ενώ στην πορεία μειώνεται σταδιακά. Αυτή η φυσική μείωση της θερμοκρασίας του σώματος που συμβαίνει τη νύχτα σηματοδοτεί πως έφτασε η ώρα για ύπνο, σύμφωνα με τη Δρ. Candice Seti, Ψυχολόγο και Πιστοποιημένη θεραπεύτρια αϋπνίας. Προτείνονται καρδιαγγειακές ασκήσεις όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, οικιακές δουλειές, ενώ για βαθύ ύπνο ιδανικές είναι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως κάμψεις, κοιλιακοί και βαθιά καθίσματα που «κουράζουν» τους μύες.

3. Πραγματοποιήσετε μια δραστηριότητα που σας ξεκουράζει

Διαλογισμός ή ένα ζεστό μπάνιο, οτιδήποτε μπορεί να σας χαλαρώσει είναι χρήσιμο αρκεί να γίνει τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

4. Προσοχή στη διατροφή σας

Αποφύγετε το αλκοόλ ή τα βαριά γεύματα δύο έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

5. Αποφύγετε τις οθόνες ηλετρονικών συσκευών

Η αυξημένη έκθεση στο μπλε φως της οθόνης μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο. Επομένως απομακρυνθείτε από αυτές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Επίσης κρατήστε το δωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και άνετο.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Βιέννη θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2026

Η Βιέννη θα φιλοξενήσει τη Eurovision 2026

12:33 22/8/2025

Πότε θα διεξαχθεί

Πρόγραμμα Εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμα 2025 στη Χαλκιδική

Πρόγραμμα Εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμα 2025 στη Χαλκιδική

12:29 22/8/2025

28 Αυγ - 4 Σεπ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 22/8/2025

Παρασκευή 22/8

Γιώργος Αλκαίος και Nivo μαζί στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2025

Γιώργος Αλκαίος και Nivo μαζί στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2025

19:20 21/8/2025

Τρίτη 2/9

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

17:47 21/8/2025

Από Πέμπτη 21 Αυγούστου έως και Τετάρτη 27 Αυγούστου

Ιερά Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου στο Κόδρα

Ιερά Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου στο Κόδρα

15:10 21/8/2025

Πέμπτη 28/8 στις 21:00

Εκδήλωση Μνήμης και Ξεριζωμού για τα 103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Κρήνη

Εκδήλωση Μνήμης και Ξεριζωμού για τα 103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Κρήνη

11:25 21/8/2025

Κυριακή 7/9

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 21/8/2025

Πέμπτη 21/8

Ο Γιάννης Πάριος στο Θέατρο Γης

Ο Γιάννης Πάριος στο Θέατρο Γης

18:17 20/8/2025

Σάββατο 20/9

Τουρνουά Acropolis Ελλάδα - Λετονία

Τουρνουά Acropolis Ελλάδα - Λετονία

12:14 20/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Κλασικά Έπιπλα