Κορονοϊός: Εταιρία αναμένει έγκριση για εμβόλιο από το πρώτο εξάμηνο του 2021

23/6/2020 14:03    Η Sanofi
Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA ανακοίνωσε σήμερα σύμφωνα με την kathimerini, ότι αναμένει να λάβει έγκριση για το πειραματικό εμβόλιο για την COVID-19 που αναπτύσσει μαζί με την βρετανική GlaxoSmithKline Plc από το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, δηλαδή γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Η Sanofi και η GSK είχαν ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι το εμβόλιο, αν αποδειχθεί επιτυχές, θα είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Καθοδηγούμαστε από τον διάλογό με τις ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής ερευνών της Sanofi Τζον Ριντ σε δημοσιογράφους όταν ερωτήθηκε για την επιτάχυνση του χρονικού πλαισίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει προσβάλλει περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και η νόσος που προκαλεί, η COVID-19, έχει προκαλέσει τον θάνατο 469.000 ανθρώπων στον κόσμο. Επίσης για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 υπάρχουν μόνον πολύ λίγα φάρμακα που έχουν δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι ωφέλησαν ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19.

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Η Moderna Inc., το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc και συνασπισμός της BioNTech και της Pfizer έγιναν πρωτοσέλιδο, προχωρώντας σε δοκιμές σε ανθρώπους ήδη από τον Μάρτιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Πολ Χάντσον δήλωσε ότι αυτοί που ερχόντουσαν πρώτοι στην κούρσα τώρα δεν είναι σίγουροι ότι θα εξασφαλίσουν τη νίκη.

«Υπάρχουν εταιρείες που προχωρούν γρηγορότερα, αλλά ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η ταχύτητα έχει τρία μειονεκτήματα», δήλωσε σχετικά με τον ανταγωνισμό.

«Χρησιμοποιούν την υπάρχουσα δουλειά, που έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις για τον SARS, είναι πιθανόν αυτό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για προμήθεια σε μεγάλο όγκο», σημείωσε ο Χάντσον.

Η πιθανότητα επιτυχίας για την Sanofi είναι «υψηλότερη από αυτή οποιουδήποτε άλλου», τόνισε.

Τα σχόλια αυτά απηχούν αυτά της GSK, ο επικεφαλής ιατρός της οποίας για τα εμβόλια δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η εταιρεία έχει στόχο πρώτα την ποιότητα και μετά την ταχύτητα.

Η Sanofi εργάζεται τώρα πάνω σε δύο προγράμματα εμβολίων.

Το ένα χρησιμοποιεί ένα ανοσοενισχυτικό, που έχει παρασκευάσει η GSK, για να ενισχύσει δυνάμει την αποτελεσματικότητά του. Αυτό έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από την αμερικανική Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA).

Το άλλο που αναπτύσσεται μαζί με την αμερικανική εταιρεία Translate Bio Inc στηρίζεται σε διαφορετική τεχνολογία γνωστή ως mRNA, η οποία είναι παρόμοια με την προσέγγιση της Moderna.

Κλινικές δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσεται με την GSK, το οποίο περιγράφεται ως ανασυνδυασμένο εμβόλιο λόγω της χρήσης του ανοσοενισχυτικού της GSK, αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. Δοκιμές του έτερου εμβολίου mRNA προβλέπεται να αρχίσουν γύρω στα τέλη του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Sanofi σημείωσε ότι έχει δυνατότητα να παράγει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις το έτος από το ανασυνδυασμένο εμβόλιό της και ότι θα μπορεί να προμηθεύει με έως και 360 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της mRNA ετησίως.

Τον Απρίλιο η Sanofi ανακοίνωσε ότι δημιουργεί τις συνθήκες για την παρασκευή 600 εκατομμυρίων δόσεων του ανασυνδυασμένου εμβολίου της, φιλοδοξώντας να διπλασιάσει την παραγωγή ως τα μέσα του 2021.

Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι θα επεκτείνει την συνεργασία της με την Translate Bio στην ανάπτυξη εμβολίων, με συμφωνία η οποία θα προσφέρει στον αμερικανικό όμιλο 425 εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολές.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Θεσσαλονίκη-Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς-Summer Tour 2025

Ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Θεσσαλονίκη-Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς-Summer Tour 2025

20:00 21/5/2025

Πέμπτη 19/6

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

17:00 21/5/2025

21 Μάι - 25 Μάι 2025

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ

13:10 21/5/2025

Για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς από το Πράσινο Ταμείο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 21/5/2025

Τετάρτη 21/5

reworks agora 2025 Πρόγραμμα

reworks agora 2025 Πρόγραμμα

20:00 20/5/2025

10ο επετειακό reworks agora 2025 Πρόγραμμα

Πρόγραμμα Παραθινούπολη 2025  Φεστιβάλ για Παιδιά στην Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά

Πρόγραμμα Παραθινούπολη 2025 Φεστιβάλ για Παιδιά στην Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά

17:00 20/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Δήμος Καλαμαριάς και ΧΑΝΘ αναβιώνουν το Σχολικό Φεστιβάλ Χάντμπολ

Δήμος Καλαμαριάς και ΧΑΝΘ αναβιώνουν το Σχολικό Φεστιβάλ Χάντμπολ

15:00 20/5/2025

20/05 - 8:00 πμ - 5:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμβουλεύει για τη μετάβαση των παιδιών από τη μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμβουλεύει για τη μετάβαση των παιδιών από τη μια σχολική βαθμίδα στην επόμενη

13:00 20/5/2025

21/05 - 5:00 μμ - 6:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 20/5/2025

Τρίτη 20/5

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στη Θεσσαλονίκη στο Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς

Ο Γιώργος Μαζωνάκης στη Θεσσαλονίκη στο Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς

20:00 19/5/2025

Τετάρτη 11/6

Κλασικά Έπιπλα