Σε 8 μηνιαίες δόσεις o φόρος εισοδήματος, σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

30/6/2020 11:57    υπουργείο Οικονομικών
Την εξόφληση του φόρου εισοδηματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και αφορά την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών και την κεφαλαιαγορά.

Προβλέπεται ακόμη η έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως τις 31 Ιουλίου).

Ειδικότερα σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου:

- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίες δόσεις που ισχύε έως πέρυσι. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%.

- Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, καταβάλλεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

- Ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, καταβάλλεται σε 6 μηνιαίδες δόσεις. Η πρώτη δόση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Υπέρ της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η Γερμανία!

Υπέρ της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η Γερμανία!

17:27 30/9/2017

Σημαντική εξέλιξη για την Θεολογική Σχολή

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Επισκόπου Μεγάλης Αρμενίας

Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Επισκόπου Μεγάλης Αρμενίας

17:24 30/9/2017

30 Οκτωβρίου

Έλληνας επιστήμονας προτείνει ένα νέο είδος υπερυπολογιστή

Έλληνας επιστήμονας προτείνει ένα νέο είδος υπερυπολογιστή

20:20 29/9/2017

Θα συνδυάζει φως και ύλη

iPhone 8 & iPhone 8 Plus : Ήρθαν και στην Ελλάδα

iPhone 8 & iPhone 8 Plus : Ήρθαν και στην Ελλάδα

20:18 29/9/2017

Σε τι τιμή πωλούνται;

Ελληνικό όπλο στην μάχη κατά της ελονοσίας

Ελληνικό όπλο στην μάχη κατά της ελονοσίας

20:14 29/9/2017

Ελληνας επιστήμονας ανέπτυξε νέα μέθοδο αντιμετώπισης της ασθένειας

Νέο καμπανάκι για την ιλαρά: 196 κρούσματα στην Ελλάδα

Νέο καμπανάκι για την ιλαρά: 196 κρούσματα στην Ελλάδα

20:07 29/9/2017

ΚΕΕΛΠΝΟ

Τελευταίες ημέρες για την έκθεση «Αναδρομή» στο Πεδίο Δράσης Κόδρα

Τελευταίες ημέρες για την έκθεση «Αναδρομή» στο Πεδίο Δράσης Κόδρα

20:05 29/9/2017

κλείνει τις πόρτες της την Κυριακή

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης στους Αμπελόκηπους

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης στους Αμπελόκηπους

20:03 29/9/2017

αποψε

Πρόσκληση... διαρκείας του Απόλλωνα σε 50 Πόντιους καλλιτέχνες

Πρόσκληση... διαρκείας του Απόλλωνα σε 50 Πόντιους καλλιτέχνες

19:51 29/9/2017

Μια ωραία πρωτοβουλία

Φοιτητικό επίδομα: Η αιτία καθυστέρησης της πληρωμής

Φοιτητικό επίδομα: Η αιτία καθυστέρησης της πληρωμής

19:34 29/9/2017

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΩ ΚΥΑ

Κλασικά Έπιπλα