Αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

30/5/2018 10:59    ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα..

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο φαίνεται να είναι καλύτερο ακόμα και από τους δερματολόγους στη διάγνωση του πιο επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος.

Πρόκειται σύμφωνα με tovima, για ένα συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης (deep learning convolutional neural network), το οποίο εκπαιδεύθηκε να ανιχνεύει τον καρκίνο, έχοντας προηγουμένως τροφοδοτηθεί με περισσότερες από 100.000 εικόνες κακοήθων μελανωμάτων, καθώς επίσης - για λόγους σύγκρισης- με εικόνες αβλαβών σπίλων.

Οι επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χόλγκερ Χένσλε του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Annals of Oncology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας.

Η διαγνωστική αξιοπιστία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης συγκρίθηκε με εκείνη 58 δερματολόγων από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Διαπιστώθηκε ότι το σύστημα διέγνωσε περισσότερα μελανώματα (95%) σε σχέση με τους γιατρούς (89%), ενώ είχε και λιγότερες ψευδώς θετικές διαγνώσεις (αθώοι σπίλοι που εσφαλμένα διαγνώσθηκαν ως καρκίνοι).

Το σύστημα, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρωπίνου εγκεφάλου, μαθαίνει να γίνεται ολοένα καλύτερο όσες περισσότερες εικόνες βλέπει. 

Τα περιστατικά μελανωμάτων αυξάνουν συνεχώς, με περίπου 232.000 νέες διαγνώσεις και 55.500 θανάτους κάθε χρόνο διεθνώς. Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, αλλά δυστυχώς συχνά η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα, όταν πια ο καρκίνος έχει προχωρήσει. 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν προβλέπουν η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δερματολόγους, όμως θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις στο μέλλον. 

Προτού πάντως ένα τέτοιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βρει ευρεία κλινική εφαρμογή, θα πρέπει πρώτα να λυθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, όπως η δυσκολία να απεικονισθούν σωστά ορισμένα μελανώματα σε περιοχές όπως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών ή το κρανίο, με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα του συστήματος να «διαβάζει» τις εικόνες. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

H Καλαμαριά επίκεντρο της ελληνικής ξιφασκίας

H Καλαμαριά επίκεντρο της ελληνικής ξιφασκίας

15:00 24/4/2025

Στο ΔΑΚ το Πανελλήνιο Κύπελλο παίδων, ανδρών και γυναικών από τις 25/04 - 27/04

Η Καλαμαριά βάζει «Καθρέφτες» στην ενδοοικογενειακή βία

Η Καλαμαριά βάζει «Καθρέφτες» στην ενδοοικογενειακή βία

11:15 24/4/2025

Το πολυβραβευμένο έργο στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη» από 25/04 - 9:00 μμ - 27/04 - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 24/4/2025

Πέμπτη 24/4

«Μαύρη Σαμπούκα»: Η κωμωδία φαινόμενο ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη

«Μαύρη Σαμπούκα»: Η κωμωδία φαινόμενο ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη

20:18 23/4/2025

Από Παρασκευή 25/4

H Φαίη Ρουμπίνη στο Beerfest

H Φαίη Ρουμπίνη στο Beerfest

17:00 23/4/2025

Σάββατο 26/4

Φύση και πολιτισμός συναντιούνται στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Φύση και πολιτισμός συναντιούνται στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

15:00 23/4/2025

23/04 - 4/05

ΠΑΟΚ: Απόψε στο κατάμεστο Παλατάκι η μάχη για την ευρωπαϊκή κούπα

ΠΑΟΚ: Απόψε στο κατάμεστο Παλατάκι η μάχη για την ευρωπαϊκή κούπα

11:26 23/4/2025

Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης του αγώνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/4/2025

Τετάρτη 23/4

The Comic Con vol.9 στο Βελλίδειο

The Comic Con vol.9 στο Βελλίδειο

17:00 22/4/2025

Το κορυφαίο Comic Convention επιστρέφει!

Παγκόσμια Ημέρα πινκ πονκ Πλατεία Αριστοτέλους

Παγκόσμια Ημέρα πινκ πονκ Πλατεία Αριστοτέλους

12:59 22/4/2025

Τετάρτη 23/4

Κλασικά Έπιπλα