Πώς θα πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού οι εποχικά εργαζόμενοι

9/7/2020 15:44    νέα εγκύκλιος
Μονομερή υπεύθυνη δήλωση οφείλουν να υποβάλουν και οι εποχικά εργαζόμενοι που κατά τον περασμένο χρόνο απασχολούνταν σε ξενοδοχεία ή καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, εφόσον δεν έχουν επαναπροσληφθεί. Αυτό διευκρινίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με συμπληρωματικές οδηγίες προς τους εργοδότες και τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίζει σύμφωνα με την kathimerini, ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οφείλουν όμως να υποβάλουν μόνοι τους δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Αντίστοιχα, δήλωση πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι που ναι μεν επαναπροσλήφθηκαν εντός του καλοκαιριού, όμως λόγω του κορωνοϊού η επιχείρηση έκλεισε νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. Αυτοί δικαιούνται αποζημίωση για το διάστημα από το κλείσιμο της επιχείρησης έως και τις 30/9.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, 12μηνης λειτουργίας που επαναπροσέλαβαν εποχικά απασχολούμενους, μπορούν να τους θέσουν σε αναστολή σύμβασης από την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και μέχρι 30/9/2020. Μπορούν επίσης να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εν λόγω εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες πρέπει να το γνωστοποιήσουν στο σύστημα «Εργάνη» πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θεωρείται χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τους εργοδότες-επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.

Επίσης, μπορούν να κάνουν χρήση και του μηχανισμού «Συν-Εργασία», εφόσον βεβαίως οι επαναπροσλήψεις έχουν γίνει έως το τέλος Μαΐου και αφορούν πλήρη απασχόληση. Σε περίπτωση εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή αίτησης/δήλωσης για την ένταξή τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον μηχανισμό και εφεξής.




Επόμενο Προηγούμενο
 

13η Εθελοντική Αιμοδοσία στις 16 Οκτωβρίου στην Καλαμαριά

13η Εθελοντική Αιμοδοσία στις 16 Οκτωβρίου στην Καλαμαριά

04:57 10/10/2017

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής

Τα μισά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ είναι ακινητοποιημένα!

Τα μισά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ είναι ακινητοποιημένα!

04:33 10/10/2017

ΠΟΑΣΥ

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

03:50 10/10/2017

Τρίτη 10 Οκτωβρίου

Η Google κυκλοφόρησε ακουστικά που μεταφράζουν 40 γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

Η Google κυκλοφόρησε ακουστικά που μεταφράζουν 40 γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

03:26 10/10/2017

και Ελληνικά!

Κι όμως: 2.073 υπαλλήλους μισθοδοτεί η Βουλή!

Κι όμως: 2.073 υπαλλήλους μισθοδοτεί η Βουλή!

03:22 10/10/2017

εγγραφα

Διήμερη ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Διήμερη ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

03:18 10/10/2017

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Ανοίγει από σήμερα για το κοινό το θωρηκτό «Αβέρωφ» (ωράριο επισκέψεων)

Ανοίγει από σήμερα για το κοινό το θωρηκτό «Αβέρωφ» (ωράριο επισκέψεων)

03:13 10/10/2017

στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

ΔΕΗ: Ανατροπή για 500.000 καταναλωτές – Θα αλλάξουν εταιρεία υποχρεωτικά

ΔΕΗ: Ανατροπή για 500.000 καταναλωτές – Θα αλλάξουν εταιρεία υποχρεωτικά

03:10 10/10/2017

Χωρίς τη θέλησή τους!

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

03:09 10/10/2017

Στην Βουλή αυτή την ώρα

Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

02:58 10/10/2017

10 Οκτωβρίου

Κλασικά Έπιπλα