Οριστικά στη Θέρμη πάει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

31/5/2018 06:53    Ελήφθη η απόφαση
Ελήφθη η απόφαση της Συγκλήτου του ΠΑΜΑΚ. Αναμένεται η οριστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης για την παραχώρηση της έκτασης 115 στρεμμάτων.

Η κατ’ αρχήν απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την οποία αποδέχεται τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε ο δήμος Θέρμης για την παραχώρηση στο Ίδρυμα, έκτασης στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, ανοίγει οριστικά το δρόμο για τη σταδιακή μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου σε αυτήν την περιοχή.

Η απόφαση της Συγκλήτου ελήφθη πριν από μερικές ημέρες και πλέον αναμένεται η νέα, οριστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμης προκειμένου να ολοκληρωθεί η παραχώρηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ δήμου και πανεπιστημίου ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες και την 1η Μαρτίου το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην παραχώρηση έκτασης στην περιοχή του Νέου Ρυσίου για να μετεγκατασταθεί εκεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Προκειμένου να προχωρήσει στην παραχώρηση ο δήμος έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Να προβλέπεται η δωρεάν φοίτηση στο ΠΑΜΑΚ ενός κατ’ έτος μεταπτυχιακού φοιτητή, δημότη Θέρμης.
2. Να υπάρχει η δυνατότητα για τη δωρεάν εκπαίδευση – εξειδίκευση υπαλλήλων ή συνεργατών του δήμου, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
3. Να υπάρξει παραχώρηση εκμετάλλευσης ενός εκ των κυλικείων που θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.
4. Να προβλέπεται η δωρεάν χρήση μιας αίθουσας ή ενός αμφιθεάτρου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων της δημοτικής κοινότητας Νέου Ρυσίου.

Η Σύγκλητος αποδέχθηκε και τις τέσσερις προϋποθέσεις, γνωστοποίησε την απόφασή της αυτή στο δήμο Θέρμης, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου θα συνέλθει μέσα στις προσεχείς ημέρες προκειμένου να αποφασίσει την οριστική παραχώρηση της έκτασης στο ΠΑΜΑΚ. 

Η νέα πανεπιστημιούπολη

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο ο δήμος θα παραχωρήσει κατά κυριότητα (και όχι κατά χρήση), σε πρώτη φάση έκταση 15 στρεμμάτων στο ΠΑΜΑΚ ώστε να ανεγερθεί εκεί το πρώτο από μια σειρά κτήρια του Ιδρύματος.

Πρόκειται για τμήμα μιας συνολικής έκτασης 115 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, πλησίον του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας. Η προοπτική είναι να παραχωρηθεί σταδιακά και η υπόλοιπη έκταση εφόσον το πανεπιστήμιο βρίσκει τους πόρους για την ανέγερση και των υπολοίπων κτηρίων του campus.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης στα σχέδια του Ιδρύματος είναι η ανέγερση αρχικά ενός κτιριακού συγκροτήματος 2.500 τ.μ. στην έκταση των 15 στρ. και στη συνέχεια η ανάπτυξη των υπολοίπων εγκαταστάσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαπράνη για την ανέγερση αυτού του πρώτου κτηρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμεύσει ήδη ένα ποσόν της τάξης των 2,5-3 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση ότι στο μέλλον θα διαθέσει και άλλα χρήματα, ανάλογα με την πορεία κατασκευής των εγκαταστάσεων. Εκτός αυτού, όπως σημειώνει ο πρύτανης, το πανεπιστήμιο διαθέτει αποθεματικά τα οποία σήμερα ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ και εάν χρειαστεί, μέρος απ’ αυτά θα διατεθεί για την ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών του πανεπιστημίου. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Καλαμαριά πάει για Κούλουμα στη θάλασσα

Η Καλαμαριά πάει για Κούλουμα στη θάλασσα

19:00 2/3/2025

Καθαρά Δευτέρα 3/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 2/3/2025

Κυριακή 2/3

Κυριακή Βράδυ στο Love Underground Live Club: Back to the ’80s Live Party

Κυριακή Βράδυ στο Love Underground Live Club: Back to the ’80s Live Party

18:00 1/3/2025

Κυριακή 2/3

«Τα πέντε αφηγήματα του Edgar Allan Poe» με διπλή παράσταση το Σάββατο 1/3 στο «Μελίνα Μερκούρη»

«Τα πέντε αφηγήματα του Edgar Allan Poe» με διπλή παράσταση το Σάββατο 1/3 στο «Μελίνα Μερκούρη»

14:00 1/3/2025

1/03 - 8:00 πμ - 5:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 1/3/2025

Σάββατο 1/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 28/2/2025

Παρασκευή 28/2

ΟΑΣΘ: Συμβολικά μόνο 57 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου

ΟΑΣΘ: Συμβολικά μόνο 57 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου

17:00 27/2/2025

Με προσωπικό ασφαλείας και τη δρομολόγηση 57 λεωφορείων

Αλλαγές στην αποκομιδή απορριμμάτων λόγω πανελλαδικής απεργίας και τριημέρου

Αλλαγές στην αποκομιδή απορριμμάτων λόγω πανελλαδικής απεργίας και τριημέρου

15:00 27/2/2025

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έως και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας (3/3)

O Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία για τα Τέμπη

O Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία για τα Τέμπη

12:10 27/2/2025

Κλείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου μετά τις 10 π.μ. την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 27/2/2025

Πέμπτη 27/2

Κλασικά Έπιπλα