Ιδρύθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

27/7/2020 13:30    Southeast Electricity Network Coordination Center
Την ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία «SEleNe CC» (Southeast Electricity Network Coordination Center) ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ από κοινού με τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ιταλίας (TERNA SpA), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD).

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το SEleNe CC έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων σε περιφερειακό επίπεδο. Μεταξύ άλλων συντονίζει τις προγραμματισμένες διακοπές στοιχείων δικτύου και μονάδων λόγω συντηρήσεων, αξιολογεί την επάρκεια της παραγωγής, κ.α.

Οι τέσσερις Διαχειριστές συμμετέχουν ισομερώς στο μετοχικό κεφάλαιο του Κέντρου ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του «SEleNe CC» συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:

- Ιωάννης Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

- Angelin Tsachev (ESO-EAD), μέλος ΔΣ

- Enrico Maria Carlini (TERNA SpA ), μέλος ΔΣ

- Adrian Suta (Transelectrica), μέλος ΔΣ

Ο κ. Καμπούρης δήλωσε ότι η αναμενόμενη σύντομα σύζευξη (coupling) των αντίστοιχων αγορών θα αποτελέσει το επόμενο βήμα εναρμόνισης και ενσωμάτωσης της περιοχής στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές. Από την πλευρά τους:

-Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι το «SEleNe CC» θα ενισχύσει την αποδοτικότητα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σημείωσε πως αποτελεί επιδίωξη «να προσελκύσουμε περισσότερους Διαχειριστές στο νέο Κέντρο Ελέγχου προκειμένου η εμβέλειά του να διευρυνθεί και να ενισχυθεί προς όφελος του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας».

-Ο Stefano Donnaruma, CEO TERNA SpA (Ιταλία) σημείωσε πως το έργο και προάγει την ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ιταλία και την Ευρώπη και ότι η Terna έχει ήδη εστιάσει τη στρατηγική της σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του 2020 προβλέπει επενδύσεις άνω των 14 δισ. ευρώ στο εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις της Ιταλίας, σύμφωνα με τους στόχους της απεξάρτησης από τον άνθρακα που υπαγορεύουν οι οδηγίες του New Green Deal της ΕΕ.

-Ο Cãtãlin Nitu, CEO CNTEE Transelectrica SA (Ρουμανία) επεσήμανε ότι «Ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη της ενεργειακής ενοποίησης».

-Ο Angelin Nikolaev Tsachev, Πρόεδρος & CEO ESO-EAD (Βουλγαρία) υπογράμμισε ότι δεδομένης της γεωγραφικής γειτνίασης των χωρών μας, απαιτείται η στενή συνεργασία μας με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτροδότησης και ότι, με τη λειτουργία του, το RSC θα θωρακίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμβάλλει στην αξιόπιστη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των Διαχειριστών ενισχύοντας την αποδοτικότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 7/6/2025

Σάββατο 7/6

Το Μιούζικαλ «Μάμμα Μια!» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Το Μιούζικαλ «Μάμμα Μια!» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 6/6/2025

7 Ιούν - 15 Ιούν 2025

Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

16:16 6/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Μεγάλη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Μεγάλη συμμετοχή στις δωρεάν εξετάσεις για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

11:15 6/6/2025

O Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 6/6/2025

Παρασκευή 6/6

Motor Festival 2025 για Πρώτη Φορά στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ

Motor Festival 2025 για Πρώτη Φορά στην Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ

20:00 5/6/2025

6 Ιούν - 15 Ιούν 2025

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

17:00 5/6/2025

27 Ιουνίου - 13 Ιουλίου 2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

15:05 5/6/2025

Ενημερωτικές ομιλίες για την πρόληψη εγκλημάτων και την προστασία από απάτες στα ΚΑΠΗ

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

12:13 5/6/2025

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 5/6/2025

Πέμπτη 5/6

Κλασικά Έπιπλα