Μακροζωία: Για να ζήσετε περισσότερο επιλέξτε αυτές τις πρωτεΐνες

1/8/2020 00:10    Νέα έρευνα
Νέα έρευνα έδειξε πως το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται και στη διατροφή. Συγκεκριμένα, μια μικρή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να αποφέρει περισσότερα χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine, η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές αντί ζωικές πηγές, μπορεί να μειώσει συνολικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, για κάθε 3% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου από φυτικές αντί ζωικές πρωτεΐνες, ο συνολικός κίνδυνος μειώθηκε κατά 10%.

Τα αποτελέσματα της διατροφικής αλλαγής ήταν πιο εμφανή μετά την αντικατάσταση των αυγών με φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή δημητριακά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% στις γυναίκες) ή του κόκκινου κρέατος (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Jiaqi Huang, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος μπορεί να φανεί επωφελής, αρκεί να έχει βρεθεί το σωστό υποκατάστατο. Για παράδειγμα, αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με τρόφιμα όπως σακχαρούχα ποτά, δεν είναι βέβαιο πως θα είχε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Για την τωρινή μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα διατροφικά στοιχεία περισσότερων από 237.000 άνδρες και 179.000 γυναίκες, για το διάστημα μεταξύ 1995 και 2011, ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης μελέτης σχετικά με τα πρότυπα διατροφής και την υγεία.

Οι πρωτεΐνες αποτελούσαν περίπου το 15% της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων, με το 40% να προέρχεται από φυτικά τρόφιμα και το 60% από ζωικά.

Τα 16 έτη παρακολούθησης, έδωσαν αποκαλυπτικά ευρήματα: κάθε 10 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης αντί ζωικής, μείωνε κατά 12% τον κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες.

Η υπεροχή των φυτικών πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη από το κόκκινο κρέας συνοδεύεται από υψηλότερα ποσοστά κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, νατρίου και άλλων θρεπτικών ουσιών όχι τόσο ωφέλιμων για την υγεία, σύμφωνα με την Connie Diekman, σύμβουλο διατροφής στο St. Louis και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Εν αντιθέσει, οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν επιπλέον φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Στα αρνητικά της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι ενδέχεται τα αμινοξέα που σχηματίζονται από τη διάσπαση της ζωικής πρωτεΐνης να σχετίζονται με τη σκλήρυνση των αρτηριών ή την εμφάνιση φλεγμονής. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να επηρεάζει την υγεία των βακτηρίων του ανθρώπινου εντέρου.

Η Kayla Jaeckel, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και υπεύθυνη περίθαλψης για ασθενείς με διαβήτη στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη, μένοντας στο παράδειγμα των αυγών, σημείωσε πως τα ευρήματά τους έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών δεν είναι όσο επικίνδυνη θεωρούνταν για δεκαετίες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ζητούμενο δεν είναι ο ολικός αποκλεισμός των ζωικών τροφών από τη διατροφή, αλλά η αύξηση των φυτικών, με μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως και φρούτων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως μια αδυναμία της μελέτης είναι ότι βασίστηκε στη μνήμη των συμμετεχόντων, καθώς τους ζητήθηκε να θυμηθούν τι είχαν φάει και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.


ygeiamou

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

Ο Δήμος Καλαμαριάς δίπλα στην τρίτη ηλικία

15:05 5/6/2025

Ενημερωτικές ομιλίες για την πρόληψη εγκλημάτων και την προστασία από απάτες στα ΚΑΠΗ

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Νέος καθαρισμός κεντρικού κτηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από τον Δήμο Καλαμαριάς

12:13 5/6/2025

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 5/6/2025

Πέμπτη 5/6

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Γιορτή Πανσελήνου 2025 σε Ρυθμούς Ντίσκο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

20:00 4/6/2025

Παρασκευή 13/6

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

16:00 4/6/2025

Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλασικά Έπιπλα