Θεσσαλονίκη: Ένας στους τέσσερις άλλαξε τρόπο μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας

8/8/2020 17:12    ΟΣΕΘ
   Ένας στους τέσσερις μετακινούμενους στη Θεσσαλονίκη άλλαξε τρόπο μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 μετά την σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΟΣΕΘ ΑΕ).

Παράλληλα, πτώση κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας, συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία, ενώ η χρήση του ΙΧ αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (κυρίως από χρήστες που χρησιμοποιούσαν αστική συγκοινωνία στο παρελθόν).

   Η έρευνα διενεργήθηκε το δεκαήμερο 20 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου, με στόχο μια ενδεικτική καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας στο φάσμα των καθημερινών μετακινήσεων των πολιτών με τη δημόσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήθηκε τόσο ηλεκτρονικά, όσο και με συνέντευξη σε καίρια σημεία και σε σταθμούς μετεπιβίβασης της Θεσσαλονίκης. Συνολικά έλαβαν μέρος σε αυτή περίπου 350 μετακινούμενοι, δείγμα που, σύμφωνα με τον ΟΣΕΘ, είναι μικρό, αλλά ενδεικτικό για τη συμπεριφορά πριν - και μετά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.

   Το 79,24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε πριν από την πανδημία ως κύριο μέσο μεταφοράς τη δημόσια συγκοινωνία έναντι 58,19% που ανέφερε ότι την χρησιμοποιεί καθημερινά μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

   Το ποσοστό χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου ως κύριου μέσου μεταφοράς αυξήθηκε από 10,23% πριν από την πανδημία σε 20,47%, μετά την άρση του lockdown.

   Η καθημερινή χρήση αστικής συγκοινωνίας μειώθηκε σχεδόν κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες (από 52,63% πριν από την πανδημία σε 31,58% μετά την άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας). Μάλιστα, ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε πλέον τη δημόσια συγκοινωνία»

   Επιπλέον, οι μετακινούμενοι έθεσαν για μια ακόμη φορά ζητήματα όπως είναι: η αναγκαία τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, απολύμανσης και αερισμού των οχημάτων. Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στη δημόσια συγκοινωνία, περίπου το 60% δεν είναι ικανοποιημένο. Τέλος, θεωρούν ότι η μείωση του στόλου των οχημάτων είναι βασικός λόγος για τη μη τήρησης των αποστάσεων εντός των λεωφορείων, ενώ σχεδόν ομόφωνα θεωρούν ότι η δημόσια συγκοινωνία αποτελεί «υγειονομική βόμβα» για τη νόσο του SARS-CoV-2. «Αυτά μας δίνουν την πρόσθετη ευθύνη για προσοχή και διαρκή εφαρμογή των πλαισίων αποφυγής εξάπλωσης της νόσου με τα μέσα μεταφοράς (οδηγίες/ αποφάσεις ΕΟΔΥ και υπουργείων Υγείας και Υποδομών-Μεταφορών)», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

Ταινίες για μικρούς και μεγάλους στο Cine Αύρα

16:00 20/6/2025

Από σήμερα μέχρι και Τετάρτη 25/6

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 2025

13:00 20/6/2025

Με την παρότρυνση «ελάτε όσο γυμν* τολμάτε»

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

Μια μεγάλη γιορτή για τους μικρούς μας φίλους στη ζεστή αγκαλιά της Καλαμαριάς

11:16 20/6/2025

Με χρώματα

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

Η Πλατεία Αριστοτέλους Γεμίζει Σκαραβαίους

20:00 17/6/2025

Τα VW Beetle στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22/6

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

Επανεκκίνηση από την Καλαμαριά του Δικτύου Πάφου

15:00 17/6/2025

Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας με έμφαση σε δράσεις για νέους και τρίτη ηλικία

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

Άσκηση Πυροπροστασίας στο Κόδρα

11:16 17/6/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

Το Plastira Project 2025 «άδειασε» την Πλαστήρα από αυτοκίνητα και τη «γέμισε» με ζωή, τέχνη και ανθρώπους

19:00 16/6/2025

Ένα δυναμικό και γεμάτο ενέργεια Σαββατοκύριακο έζησε η Καλαμαριά

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο πλήρης καθαρισμός του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

14:00 16/6/2025

Mια ιστορική περιβαλλοντική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στην Καλαμαριά

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαίρι στο Θέατρο Κήπου 2025 στη Θεσσαλονίκη

17:00 15/6/2025

15/06

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

Καμία παράταση για τον καθαρισμό οικοπέδων

15:36 15/6/2025

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι

Κλασικά Έπιπλα