Κορονοϊός: Ο επίμονος λόξιγκας μπορεί να συνδέεται με την COVID-19

11/8/2020 23:37    νέα δεδομένα
Είναι γνωστό ότι τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο κορονοϊός είναι πυρετός, βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, κόπωση, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος, τριχόπτωση, ακόμη και εξάνθημα στο στόμα.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών αποκάλυψε ένα άλλο άτυπο σύμπτωμα που αναφέρθηκε από ασθενείς οι οποίοι έχουν τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο του κορονοϊού (COVID-19). Αυτό το νέο σύμπτωμα είναι ο επίμονος λόξιγκας.

Στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Emergency Medicine δημοσιεύθηκε μια έκθεση σχετικά με έναν 62χρονο ασθενή που πήγε στα Επείγοντα νοσοκομείου με επίμονο λόξιγκα για μέρες ολόκληρες, ενώ ανέφερε  και ακούσια απώλεια βάρους τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο άντρας είχε λόξιγκα για τέσσερις ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω πυρετού. Περαιτέρω εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο ασθενής είχε προβλήματα στον πνεύμονα και αργότερα απομονώθηκε και του έγινε το τεστ για τη νόσο COVID-19, που βγήκε θετικό.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που ο επίμονος λόξιγκας εκδηλώνεται ως σύμπτωμα σε θετικό ασθενή με COVID-19, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Κορονοϊός: Κλινικά χαρακτηριστικά της COVID-19

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της COVID-19 εξελίσσονται ταχέως καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να συλλέγονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς αναλύονται περισσότερα περιστατικά, αναδεικνύονται και πολλά σημάδια και συμπτώματα, ακόμη και άτυπα, που δεν γνωρίζαμε αρχικά.

Η περίπτωση του ασθενούς με επίμονο λόξιγκα επισημαίνει δύο κρίσιμα πράγματα, σημείωσαν οι ερευνητές:

Πρώτον, υπογραμμίζει τη σημασία της λεπτομερούς αξιολόγησης όσων έχουν λόξιγκα που δεν υποχωρεί. Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να παίρνουν λεπτομερές ιστορικό από τον ασθενή, να του κάνουν φυσική εξέταση και να προχωρούν σε γενική εργαστηριακή εργασία και ακτινογραφία στο στήθος του.

Δεύτερον, οι γιατροί θα πρέπει πάντα να έχουν στον νου τους την COVID-19 ως πιθανή αιτία ασθενών που εισέρχονται στο νοσοκομείο με άτυπα συμπτώματα, όσο απροσδόκητα και παράξενα και αν μοιάζουν. Επιπλέον, γιατροί και νοσηλευτές πρέπει πάντα να διατηρούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας για να αποφεύγουν την έκθεση στον κορονοϊό από ασθενείς που δεν παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα της COVID-19.

Κορονοϊός: Πρωτεύοντα και δευτερεύοντα συμπτώματα της COVID-19

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου του κορονοϊού είναι:

βήχας
πυρετός και
δύσπνοια

Καθώς η πανδημία εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, αναφέρθηκαν περισσότερα συμπτώματα. Αυτά είναι:

κόπωση
πόνοι στο σώμα
πονοκέφαλος
απώλεια όσφρησης
απώλεια γεύσης
καταρροή ή ρινική συμφόρηση
ναυτία και έμετος
διάρροια
απώλεια μαλλιών και
πονόλαιμος
εξανθήματα στο στόμα

Σε αυτά, πλέον, ίσως προστεθεί και ο επίμονος λόξιγκας.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Δημοτικός Κινηματογράφος cine ΑΥΡΑ

Δημοτικός Κινηματογράφος cine ΑΥΡΑ

18:00 18/8/2025

Από Πέμπτη 14 Αυγούστου έως και Τετάρτη 20 Αυγούστου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 18/8/2025

Δευτέρα 18/8

Ioulia Kallimani Grand Premiere στο EDEN Thessaloniki

Ioulia Kallimani Grand Premiere στο EDEN Thessaloniki

20:57 17/8/2025

Παρασκευή 5/9

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 17/8/2025

Κυριακή 17/8

Βαλκανική Πλατεία 2025 το πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

Βαλκανική Πλατεία 2025 το πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

18:10 16/8/2025

30 Αυγ - 3 Σεπ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 16/8/2025

Σάββατο 16/8

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 15/8/2025

Παρασκευή 15/8

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ο Manu Chao επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

18:00 14/8/2025

Τα τελευταία χρόνια, κάτι … ιδιαίτερο συνδέει τον Manu Chao με τη Θεσσαλονίκη!

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

Τελευταίο φιλικό της εθνικής με το Μαυροβούνιο

16:00 14/8/2025

Πού θα δείτε τον αγώνα και τι ώρα

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καλαμαριάς και Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς

11:14 14/8/2025

«Ερμής» και «Ίριδα – Κέντρο Γυναικών»

Κλασικά Έπιπλα