Με σταυρό υποχρεωτικά τα δημόσια κτίρια της Βαυαρίας

1/6/2018 14:57    Πολλοί οι επικριτές του διατάγματος
Σε ισχύ τίθεται σήμερα ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα που επιβάλει την ύπαρξη σταυρού στην είσοδο όλων των δημόσιων κτιρίων στη Βαυαρία, παρά τις κατηγορίες ότι πρόκειται για πολιτικό ελιγμό ενόψει των σημαντικών περιφερειακών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελα Μέρκελ, δικαιολόγησε την απόφασή του τον Απρίλιο, εξηγώντας ότι η παρουσία των σταυρών δεν έχει στόχο την προώθηση ενός «θρησκευτικού συμβόλου», αλλά «να αναγνωρίσει μια ταυτότητα» και αποτελεί «την έκφραση ενός ιστορικού και πολιτιστικού αποτυπώματος».

Όλα τα περιφερειακά υπουργεία, τα δικαστήρια, τα αστυνομικά τμήματα, οι υπηρεσίες και οι θεσμοί που υπόκεινται στην αρχή του κρατιδίου πρέπει πλέον να διαθέτουν στις εισόδους τους, σε ένα «εμφανές» σημείο, έναν σταυρό, βάσει του διατάγματος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η Ιουνίου.

Οι επικριτές του μέτρου καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό του CSU, που κυβερνά εδώ και δεκαετίες το πλούσιο αυτό κρατίδιο, και το οποίο επικρίνει ανοικτά τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου, την οποία κατηγορεί ότι άνοιξε τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες, κυρίως τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο όπως αναφερει το newsbeast, το CSU κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία του στις περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου, και απειλείται κυρίως από το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι Πράσινοι και το Die Lindke καταγγέλλουν το λαϊκιστικό, όπως το χαρακτηρίζουν μέτρο, το οποίο είναι και αντισυνταγματικό μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.

Ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της γερμανικής καθολικής εκκλησίας, ο καρδινάλιος Ράινχαρτ Μαρξ, επίσης επέκρινε τους Βαυαρούς αξιωματούχους, οι οποίοι με αυτό το μέτρο προκαλούν «διχόνοια και προβλήματα».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Θέατρο Σοφούλη:

Θέατρο Σοφούλη: "Shifts” από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Α. Καφαντάρη»

20:00 24/1/2025

Σάββατο 25/1 στις 21:00

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

Η Καλαμαριά υποδέχεται την Κύπρο

17:00 24/1/2025

Στο Remezzo η φωτογραφική έκθεση «Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας» - 25/01 - 7:00 μμ - 9:00 μ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 24/1/2025

Παρασκευή 24/1

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

Τα παιδιά σχεδιάζουν την Καλαμαριά

17:23 23/1/2025

Συμμετοχικό εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά στο Βυζάντιο - 26/01 - 11:00 πμ - 1:00 μμ

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προγραμματισμένη διακοπή νερού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

11:28 23/1/2025

Από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

22:00 22/1/2025

Πέμπτη 23/1

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

Με τις χάρτινες μηνιαίες κάρτες του ΟΑΣΘ και τον Φεβρουάριο

19:33 22/1/2025

Συνεχίζεται η διάθεση των κλασικών, χάρτινων μηνιαίων καρτών

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Θεατροφρένεια: H ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

16:31 22/1/2025

14,15,16/02 στο θέατρο Σοφούλη

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

Απεργούν αύριο 22/1 οι εργαζόμενοι στην efood

11:39 22/1/2025

Στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 22/1/2025

Τετάρτη 22/1

Κλασικά Έπιπλα