Έλληνες «αποκρυπτογραφούν» το κλάμα του μωρού

1/6/2018 18:53    Μια καινοτόμα εφαρμογή
Μια καινοτόμα εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να "μεταφράσει" το κλάμα του μωρού σε λόγο, δημιούργησε η ομάδα iCry2Talk, του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Η εφαρμογή αυτή προκρίθηκε για να παρουσιαστεί στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft "Imagine Cup  2018", που θα  πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Πρόκειται συμφωνα με το ΑΠΕ για μια χαμηλού κόστους, πρόταση μη επεμβατικής, έξυπνης διεπαφής ανάμεσα στο μωρό και τον γονέα, και "μεταφράζει" σε πραγματικό χρόνο την αιτία του κλάματος του μωρού, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής.

Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί της εφαρμογής, ο ήχος  του κλάματος ενός βρέφους συνδέεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση που σχετίζεται με τη φυσική και ψυχολογική του κατάσταση (πόνους, πείνα, φόβο, ταλαιπωρία κλπ.) και περιλαμβάνει την "πρώτη ομιλία" του βρέφους στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Τα μωρά που κλαίνε αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης και της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) όταν το κλάμα τους  δεν προκαλεί άμεση ανταπόκριση του γονέα, ή του φροντιστή. Η παρουσία τέτοιων ορμονών είναι τοξική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του βρέφους και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, εκφυλισμό νεύρων, διαταραχές άγχους και να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά του σε βάθος χρόνου. Η ανταπόκριση του γονέα στο σύνθημα του μωρού του αποτελεί την πιο σημαντική επίδραση στην πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Η ανταπόκριση έγκαιρα και σωστά στις ανάγκες του μωρού είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των νέων, ή ακόμη και των εφήβων γονέων που χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη αυξάνεται κάθε χρόνο. Περίπου 16 εκατομμύρια κορίτσια, ηλικίας 15 έως 19 ετών, και 2,5 εκατομμύρια κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 ετών, γεννούν, κάθε χρόνο, μόνο σε αναπτυσσόμενες περιοχές, ενώ οι περισσότεροι νέοι γονείς (65%) δεν έχουν εκπαίδευση πέραν του γυμνασίου, ή ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα πολύ χαμηλότερο του ορίου της φτώχειας. 

Η iCry2Talk βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, παρέχοντας σημαντική και αξιόπιστη ανατροφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες του. 

Οι δημιουργοί της εφαρμογής εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους νέους και άπειρους γονείς, που θα έχουν στη διάθεσή τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος και δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους, επιτυγχάνοντας έτσι να του παράσχουν άμεση και την κατάλληλη φροντίδα για τις ανάγκες του.

Παράλληλα, επιδιώκουν η δημιουργία μιας κοινότητας γονέων, γιατρών και ειδικών στον χώρο, ώστε να προωθηθεί η ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους και η ανταλλαγή γνώσης, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της διαδικασίας συλλογής δειγμάτων κλάματος από την Ομάδα ανάπτυξης του iCry2Talk.

Η Ομάδα iCry2Talk του ΑΠΘ συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, η Ομάδα διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στις τέσσερις αυτού του σταδίου που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό.

Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες. 

Να σημειωθεί, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδα του ΑΠΘ διακρίνεται στον διαγωνισμό της Microsoft "Imagine Cup". Συγκεκριμένα, ομάδες του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες επτά φορές στο παρελθόν: το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015 και το 2016, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Καταπλήσσει το πάρκο δεινοσαύρων στη ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Καταπλήσσει το πάρκο δεινοσαύρων στη ΔΕΘ

08:31 16/10/2017

Στην Τσιμισκή ο T-REX! (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στους ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στους ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

08:18 16/10/2017

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στη Λάρισα η Αγία Ζώνη της Παναγίας στις 14 Νοεμβρίου

Στη Λάρισα η Αγία Ζώνη της Παναγίας στις 14 Νοεμβρίου

08:12 16/10/2017

φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

08:05 16/10/2017

16 Οκτωβριου

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

07:59 16/10/2017

στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις»

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

07:57 16/10/2017

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

07:53 16/10/2017

16 Οκτωβρίου

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:11 15/10/2017

Walk for Freedom

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

10:05 15/10/2017

στη Νέα Ραιδεστό

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

09:55 15/10/2017

ο Σύλλογος Ανεξάρτητων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Κλασικά Έπιπλα