Θεσσαλονίκη: Πολλά ακίνητα για τους φοιτητές, αλλά μειωμένη προς το παρόν η κίνηση

31/8/2020 23:19    πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών
Πληθώρα ακινήτων για όλα τα «βαλάντια» διαθέτει η Θεσσαλονίκη για τους νεοεισερχόμενους στα πανεπιστήμια της πόλης, αλλά η κίνηση προς το παρόν καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, παρά και τη μέση πτώση τιμών στα ακίνητα κατά 15% το τελευταίο εξάμηνο. Με τον τρόπο αυτό «σκιαγράφησε» την αγορά στην ενοικίαση ακινήτων, μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ανάρπαστα έχουν ήδη γίνει τα στούντιο των ιδιωτικών εστιών.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, τις οποίες οι γονείς φαίνεται να προτιμούν, αφού γνωρίζουν εξαρχής τα λειτουργικά έξοδα που θα έχουν», διευκρίνισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ

και πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη σήμερα υπάρχουν περί τα 15 κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και ανακαινίστηκαν και τα οποία διαθέτουν από 15 έως και 40 δωμάτια έκαστο, ενώ εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να είναι έτοιμη ακόμη μια ιδιωτική εστία, δυναμικότητας περί των 100 δωματίων, στην περιοχή της Τούμπας.

Πάντως, με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία της Covid-19, αρκετοί γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος δεν φαίνεται να βιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. Στόχος τους, όπως εκτίμησε, είναι «να κερδίσουν τα ενοίκια ενός, δύο, ακόμη και τριών μηνών», γι’ αυτό και ζήτηση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ακόμη και τον Νοέμβριο.

Η δε πτώση της βραχυχρόνιας μίσθωσης του Airbnb μπορεί να «έφερε» περισσότερα σπίτια για τους φοιτητές, ωστόσο ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι η πλειονότητα αυτών είναι «απλησίαστα», λόγω της τιμής τους που είναι υψηλή, «αφού έχουν ανακαινιστεί και εξοπλιστεί πλήρως». 

Στο πλαίσιο αυτό και επισημαίνοντας ότι το 85% των διαθέσιμων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα «χέρια» των μεσιτών, ο κ. Πασαλίδης έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μείωση τιμών καθώς, όπως είπε, «τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην ανατολική Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι ακριβότερα έναντι αυτών στη δυτική πλευρά».

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά είπε, η τιμή μιας γκαρσονιέρας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 350 έως 650 ευρώ, στην ανατολική πλευρά της πόλης -μεταξύ άλλων Τριανδρία, Άνω και Κάτω Τούμπα, Φάληρο και Μπότσαρη- από 300 μέχρι και 500 ευρώ και στη δυτική (π.χ. Νεάπολη, Συκιές, Ξηροκρήνη και Επτάλοφος) από 220 έως και 400 ευρώ. Διευκρίνισε, δε, ότι οι υψηλότερες τιμές αφορούν σε πλήρως επιπλωμένα ακίνητα και οι χαμηλότερες σε μερικώς ή και καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ολοένα και φθίνει η τάση αυτή τα τελευταία χρόνια και τείνει να εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου. «Το φαινόμενο της συγκατοίκησης έχει περιοριστεί κατά 80% σε σχέση με 15 χρόνια πριν», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πλέον συγκατοικούν οι συγγενείς, πρώτου ή το πολύ δεύτερου βαθμού».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στους ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στους ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας

08:18 16/10/2017

ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στη Λάρισα η Αγία Ζώνη της Παναγίας στις 14 Νοεμβρίου

Στη Λάρισα η Αγία Ζώνη της Παναγίας στις 14 Νοεμβρίου

08:12 16/10/2017

φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

08:05 16/10/2017

16 Οκτωβριου

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

07:59 16/10/2017

στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις»

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

07:57 16/10/2017

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

07:53 16/10/2017

16 Οκτωβρίου

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:11 15/10/2017

Walk for Freedom

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

10:05 15/10/2017

στη Νέα Ραιδεστό

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

09:55 15/10/2017

ο Σύλλογος Ανεξάρτητων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

09:53 15/10/2017

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κλασικά Έπιπλα