Θεσσαλονίκη: Πολλά ακίνητα για τους φοιτητές, αλλά μειωμένη προς το παρόν η κίνηση

31/8/2020 23:19    πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών
Πληθώρα ακινήτων για όλα τα «βαλάντια» διαθέτει η Θεσσαλονίκη για τους νεοεισερχόμενους στα πανεπιστήμια της πόλης, αλλά η κίνηση προς το παρόν καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, παρά και τη μέση πτώση τιμών στα ακίνητα κατά 15% το τελευταίο εξάμηνο. Με τον τρόπο αυτό «σκιαγράφησε» την αγορά στην ενοικίαση ακινήτων, μετά την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ανάρπαστα έχουν ήδη γίνει τα στούντιο των ιδιωτικών εστιών.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, τις οποίες οι γονείς φαίνεται να προτιμούν, αφού γνωρίζουν εξαρχής τα λειτουργικά έξοδα που θα έχουν», διευκρίνισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ

και πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη σήμερα υπάρχουν περί τα 15 κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και ανακαινίστηκαν και τα οποία διαθέτουν από 15 έως και 40 δωμάτια έκαστο, ενώ εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να είναι έτοιμη ακόμη μια ιδιωτική εστία, δυναμικότητας περί των 100 δωματίων, στην περιοχή της Τούμπας.

Πάντως, με δεδομένη τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία της Covid-19, αρκετοί γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος δεν φαίνεται να βιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη. Στόχος τους, όπως εκτίμησε, είναι «να κερδίσουν τα ενοίκια ενός, δύο, ακόμη και τριών μηνών», γι’ αυτό και ζήτηση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ακόμη και τον Νοέμβριο.

Η δε πτώση της βραχυχρόνιας μίσθωσης του Airbnb μπορεί να «έφερε» περισσότερα σπίτια για τους φοιτητές, ωστόσο ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι η πλειονότητα αυτών είναι «απλησίαστα», λόγω της τιμής τους που είναι υψηλή, «αφού έχουν ανακαινιστεί και εξοπλιστεί πλήρως». 

Στο πλαίσιο αυτό και επισημαίνοντας ότι το 85% των διαθέσιμων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα «χέρια» των μεσιτών, ο κ. Πασαλίδης έκανε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μείωση τιμών καθώς, όπως είπε, «τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην ανατολική Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι ακριβότερα έναντι αυτών στη δυτική πλευρά».

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά είπε, η τιμή μιας γκαρσονιέρας στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 350 έως 650 ευρώ, στην ανατολική πλευρά της πόλης -μεταξύ άλλων Τριανδρία, Άνω και Κάτω Τούμπα, Φάληρο και Μπότσαρη- από 300 μέχρι και 500 ευρώ και στη δυτική (π.χ. Νεάπολη, Συκιές, Ξηροκρήνη και Επτάλοφος) από 220 έως και 400 ευρώ. Διευκρίνισε, δε, ότι οι υψηλότερες τιμές αφορούν σε πλήρως επιπλωμένα ακίνητα και οι χαμηλότερες σε μερικώς ή και καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ολοένα και φθίνει η τάση αυτή τα τελευταία χρόνια και τείνει να εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου. «Το φαινόμενο της συγκατοίκησης έχει περιοριστεί κατά 80% σε σχέση με 15 χρόνια πριν», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πλέον συγκατοικούν οι συγγενείς, πρώτου ή το πολύ δεύτερου βαθμού».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

03:50 10/10/2017

Τρίτη 10 Οκτωβρίου

Η Google κυκλοφόρησε ακουστικά που μεταφράζουν 40 γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

Η Google κυκλοφόρησε ακουστικά που μεταφράζουν 40 γλώσσες σε πραγματικό χρόνο

03:26 10/10/2017

και Ελληνικά!

Κι όμως: 2.073 υπαλλήλους μισθοδοτεί η Βουλή!

Κι όμως: 2.073 υπαλλήλους μισθοδοτεί η Βουλή!

03:22 10/10/2017

εγγραφα

Διήμερη ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Διήμερη ενημέρωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

03:18 10/10/2017

Το πρόγραμμα των ομιλιών

Ανοίγει από σήμερα για το κοινό το θωρηκτό «Αβέρωφ» (ωράριο επισκέψεων)

Ανοίγει από σήμερα για το κοινό το θωρηκτό «Αβέρωφ» (ωράριο επισκέψεων)

03:13 10/10/2017

στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

ΔΕΗ: Ανατροπή για 500.000 καταναλωτές – Θα αλλάξουν εταιρεία υποχρεωτικά

ΔΕΗ: Ανατροπή για 500.000 καταναλωτές – Θα αλλάξουν εταιρεία υποχρεωτικά

03:10 10/10/2017

Χωρίς τη θέλησή τους!

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Τι προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

03:09 10/10/2017

Στην Βουλή αυτή την ώρα

Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

02:58 10/10/2017

10 Οκτωβρίου

Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που καταπλακώθηκε από δένδρο

Υπέκυψε στα τραύματά του ο άνδρας που καταπλακώθηκε από δένδρο

02:55 10/10/2017

Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν στο Παπαγεωργίου

Ανακοίνωση του δήμου για το ατύχημα κατά την διάρκεια κοπής δένδρου

Ανακοίνωση του δήμου για το ατύχημα κατά την διάρκεια κοπής δένδρου

05:03 9/10/2017

ο Δήμαρχος βρίσκεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Κλασικά Έπιπλα