Καταργείται το φαξ στο Δημόσιο με νόμο

10/9/2020 19:06    μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή
Στη Μεγάλη Βρετανία, το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές μηχανημάτων τηλεομοιοτυπίας (φαξ), παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι το βρετανικό ΕΣΥ διαθέτει περίπου 9.000 μηχανήματα φαξ, ενώ, μόλις την περασμένη άνοιξη, τέθηκε σε πλήρη ισχύ η απαγόρευση προμήθειας από το βρετανικό Δημόσιο του μάλλον απαρχαιωμένου εξοπλισμού επικοινωνίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη βρετανική πραγματικότητα, ενδεχομένως να αποκτά διαφορετικό νόημα το άρθρο 99 του σχεδίου νόμου («Κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης – κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών») του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που κατατέθηκε χθες προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την κατάργηση, σε λίγες ημέρες, από 1ης Οκτωβρίου, της διακίνησης, μέσω τηλεομοιοτυπίας, εγγράφων, διοικητικών και μη, μεταξύ των φυσικών ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και των υπηρεσιών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, που έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, επιχειρείται να σηματοδοτηθεί η μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται να επιτευχθεί συνολικά μέσω του –232 άρθρων– σχεδίου νόμου του «Συντάγματος της Πληροφορικής», όπως αποκαλείται από τους μηχανικούς Πληροφορικής στην οδό Φραγκούδη στην Καλλιθέα, όπου βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενίσχυση της αποδεικτικής ισχύος των ηλεκτρονικών εγγράφων στα δικαστήρια, καθώς αυτά θα έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου. Καθιερώνεται, ακόμη, η ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη και κάθε φορέα, που θα τηρείται στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (Gov.gr). Στις θυρίδες των χρηστών τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα από την πλατφόρμα, καθώς και τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται από τους φορείς του Δημοσίου κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων.

Οι φορείς του δημόσιου τομέα μπορούν να αποστέλλουν δημόσια έγγραφα στη θυρίδα του χρήστη ύστερα από αίτησή του. Καθιερώνεται ακόμη μοναδικός προσωπικός αριθμός (Π.Α.) που θα καλείται να χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με δημόσιους φορείς. Θα αποτελείται από δώδεκα αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα εννέα, που θα είναι αριθμητικά, θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ. Χορηγείται άπαξ στο φυσικό πρόσωπο από τη γέννησή του και θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σε ορίζοντα δύο χρόνων.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» με σκοπό την αξιοποίηση του ταμείου «Φαιστός» που θα έχει σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές 5G. Το «Φαιστός» θα έχει ως αρχικό κεφάλαιο το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τη δημοπρασία που θα διεξαγάγει η ΕΕΤΤ για τις άδειες 5G, δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος των εταιρειών 5G, κατά τους επαΐοντες.

Αλλες διατάξεις ρυθμίζουν ζητήματα σχετικά με τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, όπου οι πολίτες θα δηλώνουν μόνο τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου τους, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται ηλεκτρονικά. Επίσης, ο αριθμός των περιοχών υπερδιπλασιάζεται, από τις περίπου 400 του αρχικού προγράμματος σε 900.


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

18:00 9/7/2025

Από σήμερα 8/7

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση στον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 9/7/2025

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

Super League 1: Απόψε η κλήρωση του Πρωταθλήματος

12:07 9/7/2025

Στις 21:00 το βράδυ

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

Επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ για την κακοποίηση και θανάτωση ζώου συντροφιάς στην Καλαμαριά

11:48 9/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησε στην επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

Η Μέρα με τα Χρώματα 2025 και η Κλαυδία στην Πλαζ Αρετσούς

20:59 8/7/2025

9/07 - 4:30 μμ - 9:00 μμ

Big Band Βορείου Ελλάδος

Big Band Βορείου Ελλάδος

20:00 8/7/2025

2ο Thessaloniki Soloist Festival 2025

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

H «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους

18:00 8/7/2025

9 - 10/7

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

Ο οίκος Michael Kors ανακοινώνει το άνοιγμα καταστήματος στη Θεσσαλονίκη

11:37 8/7/2025

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης λειτουργίας του πρώτου Michael Kors Lifestyle Store στην Αθήνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο Καλαμαριάς για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα

11:21 8/7/2025

Δωρεάν και πάλι η είσοδος στο Κολυμβητήριο

Κλασικά Έπιπλα