Δεύτερο lockdown επιβάλλει από σήμερα το Ισραήλ

18/9/2020 14:18    τι θα ισχύσει
Το Ισραήλ θα εισέλθει σήμερα σε δεύτερο πανεθνικό lockdown ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους την ώρα που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο καθώς τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν, φθάνοντας σε χαμηλά, μονοψήφια επίπεδα.

Ωστόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν τώρα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι προχώρησαν σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημιά ανοίγοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα. Είχαν επίσης επιτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά ημερήσια επίπεδα άνω των 5.000.

Το νέο lockdown, που τίθεται σε ισχύ στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ομαδικές προσευχές.

Βάσει των νέων κανόνων, οι Ισραηλινοί πρέπει να παραμένουν σε απόσταση έως 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση δραστηριότητες όπως η μετακίνηση προς την εργασία, η αγορά των απαραίτητων προμηθειών και ο περίπατος σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση. Οι χώροι εργασίας θα λειτουργούν με περιορισμούς.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών είναι μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις συναγωγές, οι οποίες συνήθως είναι γεμάτες λόγω του Ρος Ασανά και του Γιομ Κιπούρ, της εβραϊκής Ημέρας της Εξιλέωσης.

Από τότε που ο κορονοϊός εμφανίστηκε στο Ισραήλ, μια χώρα 9 εκατ. κατοίκων, 1.169 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η μη σωστή συμμόρφωση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και η ανεπαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση στις αραβικές και τις υπερορθόδοξες εβραϊκές κοινότητες και τα σχολεία τροφοδότησαν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου οι υπουργοί έχουν ανοικτά διαπληκτιστεί για το πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στην νέα αύξηση και χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που γίνονται έξω από την επίσημη κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Πότε αναμένεται το πρόγραμμα «Πρώτη Πρόσληψη Μισθωτού»

Πότε αναμένεται το πρόγραμμα «Πρώτη Πρόσληψη Μισθωτού»

02:21 3/11/2017

ένα νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Θρίλερ με το ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της Καταλονίας

Θρίλερ με το ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της Καταλονίας

02:20 3/11/2017

Εισαγγελέας: Να προφυλακιστούν 8 υπουργοί του

Ξεκινάει το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ξεκινάει το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

02:17 3/11/2017

στο Ολύμπιον

Καλαμαριά - Δωρεάν διάλεξη για τις δυσκολίες των παιδιών στο σχολείο

Καλαμαριά - Δωρεάν διάλεξη για τις δυσκολίες των παιδιών στο σχολείο

02:04 3/11/2017

6 Νοεμβρίου

Εορτή των Αγίων Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά

Εορτή των Αγίων Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά

02:02 3/11/2017

3 Νοεμβρίου

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

01:58 3/11/2017

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

Μεγάλη αεροπορική εταιρία σκοπεύει να ζυγίζει επιβάτες πριν την επιβίβαση

Μεγάλη αεροπορική εταιρία σκοπεύει να ζυγίζει επιβάτες πριν την επιβίβαση

01:48 3/11/2017

Finnair

Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ένα κρυφό κενό στην Πυραμίδα του Χέοπα

Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ένα κρυφό κενό στην Πυραμίδα του Χέοπα

01:44 3/11/2017

video

Μουσικοπαιδαγωγός ζητείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Μουσικοπαιδαγωγός ζητείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης

01:33 3/11/2017

για την καλλιτεχνική περίοδο «Ιανουάριος-Ιούνιος 2018»

30 ευρώ παράβολο κατά την άρση ακινησίας των ΙΧ

30 ευρώ παράβολο κατά την άρση ακινησίας των ΙΧ

22:23 2/11/2017

υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κλασικά Έπιπλα