Ομπάμα για την ελληνική κρίση: Επιβλήθηκε λιτότητα για να σώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

18/11/2020 17:00    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
«Φωτιές» ανάβει μία διατύπωση του Μπαράκ Ομπάμα για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και τη σύνδεσή τους με την πολιτική που ακολουθήθηκε για την ελληνική κρίση. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στα απομνημονεύματά του «Γη της Επαγγελίας», που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, τονίζει σύμφωνα με το documentonews.gr, πως η επιλογή της Γερμανίας και της Γαλλίας να επιβάλουν σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών».

Στο βιβλίο του, πέρα από τα υπόλοιπα που γράφει, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην ελληνική κρίση και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, με διάθεση να ασκήσει κριτική σε Βερολίνο και Παρίσι για την πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης αλλά και την επιμονή στις πολιτικές στείρας λιτότητας τονίζει: «Παρατήρησα πως σπάνια ανέφεραν ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ήταν από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας ή ότι μεγάλο μέρος του χρέους των Ελλήνων είχε συσσωρευτεί αγοράζοντας γερμανικές και γαλλικές εξαγωγές – δεδομένα που θα μπορούσαν να έχουν καταστήσει σαφές στους ψηφοφόρους τους γιατί διασώζουν τους Έλληνες».

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως δεν καταφέρεται εναντίον των Μέρκελ και Σαρκοζί καθώς σε άλλο σημείο του βιβλίου εκθειάζει τις ικανότητές τους, ειδικά της Καγκελαρίου της Γερμανίας.

Όσον αφορά τις επιλογές των δύο χωρών, ο Ομπάμα υπογραμμιζει πως: «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών και ίσως ανησυχούσαν ότι μια τέτοια παραδοχή θα έστρεφε την προσοχή των ψηφοφόρων από τις αποτυχίες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, στις αποτυχίες εκείνων των Γερμανών ή Γάλλων αξιωματούχων που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία των πρακτικών τραπεζικού δανεισμού».



Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 14.000 κλήσεις σε δυο μήνες από τη δημοτική αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 14.000 κλήσεις σε δυο μήνες από τη δημοτική αστυνομία

16:30 22/1/2018

για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες

21:32 21/1/2018

Πού στήνονται τα μπλόκα

Έναρξη Γ' Ευγενείων στην Ι.Μ. Καλαμαριάς (ΦΩΤΟ)

Έναρξη Γ' Ευγενείων στην Ι.Μ. Καλαμαριάς (ΦΩΤΟ)

20:09 21/1/2018

ακούστε την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου

Παρων και ο Ερμής στο συλλαλητήριο

Παρων και ο Ερμής στο συλλαλητήριο

20:05 21/1/2018

ο Εμπορικός σύλλογος Καλαμαριάς

Επιτέθηκαν στον Ζουράρι στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Επιτέθηκαν στον Ζουράρι στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

20:01 21/1/2018

Δείτε βίντεο από το περιστατικό

Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

19:57 21/1/2018

ξεπέρασε τις προσδοκιες

Δύο Μακεδόνισσες από τον σύλλογο του Φοίνικα στο πλευρό του Φραγκούλη

Δύο Μακεδόνισσες από τον σύλλογο του Φοίνικα στο πλευρό του Φραγκούλη

18:38 21/1/2018

συλλαλητήριο

Τουρκία: «Πλήρης ένταξή μας στην ΕΕ αλλιώς

Τουρκία: «Πλήρης ένταξή μας στην ΕΕ αλλιώς "αντίο" στη συμφωνία για τους μετανάστες»

16:18 19/1/2018

''με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση η Άγκυρα δεν έχει λόγο να...''

 Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή λόγω του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή λόγω του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

16:05 19/1/2018

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Μπαίνουν υποχρεωτικά POS σε ακόμη 58 επαγγέλματα (λίστα)

Μπαίνουν υποχρεωτικά POS σε ακόμη 58 επαγγέλματα (λίστα)

15:11 19/1/2018

δειτε τα

Κλασικά Έπιπλα