Κορονοϊός: Χριστούγεννα με sms στο 13033 και ψώνια με click away

22/11/2020 14:23    πως θα γίνει η έξοδος
Χριστούγεννα με sms στο 13033, βόλτα στα μαγαζιά με αυστηρούς κανόνες και παράταση στο lockdown δείχνουν όλα τα τελευταία στοιχεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Όλα δείχνουν ότι με sms στο 13033, θα γίνει η έξοδος των πολιτών για τα ψώνια των Χριστουγέννων. Με την παράταση του lockdown να έχει «κλειδώσει» λόγω της αύξησης των θανάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων από κορονοϊό, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά να συνεχίσει να εφαρμόζει το sms στο 13033, προκειμένου οι πολίτες που θα βγουν στην αγορά για τα ψώνια τους τα Χριστούγεννα, να μην δημιουργήσουν προβλήματα συνωστισμού.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής ενώ οι γιορτές και συγκεκριμένα το ρεβεγιόν θα γίνει με τις οικογένειες αλλά με λίγα άτομα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Και φυσικά πρόκειται για εστιατόρια και καφέ μόνο με καθήμενους και όχι τα κέντρα διασκέδασης.

Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι Χριστούγεννα οι πολίτες θα τα περάσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά για τα Χριστούγεννα.

Με προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία

«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν ουσιαστικά το 30% στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο (διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Ν. Καπραβέλος, υπάρχουν άνθρωποι «που κάνουν κορονοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξουμε δεν προχωράμε». «Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε. 

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς στο ΥΠΑΝΕ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί... 

«Θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο»

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα. 

Ψώνια με click away

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Τι δήλωσε στο Open ο Αδωνις Γεωργιάδης

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Open και δήλωσε πως πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού για να ανοίξει η οικονομία, ενώ μίλησε για το πώς θα είναι τα Χριστούγεννα, το εμβόλιο και τα σενάρια για την επιστροφή στην κανονικότητα. «Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα από όλους. Θα επεκτείνεται το lockdown για όσο χρειαστεί. Την άλλη εβδομάδα θα δούμε πως πάει η πανδημία. Η χθεσινή μέρα άφησε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα έχουν προτεραιότητα τα εποχικά καταστήματα. «Έχει δρόμο ακόμη ακόμα κι αν έχουμε το εμβόλιο. Έχω δεκάδες διαφορετικά σενάρια τι και πώς θα ανοίξει. Θα εξαρτηθεί τι θα μας πουν οι γιατροί και τότε θα επιλέξουμε σενάριο από αυτά που έχουμε φτιάξει. Αλλά όλα θα αποφασιστούν με άξονα την πανδημία. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια. Την φετινή ύφεση δεν την ξέρει κανείς, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ό,τι προβλέψεις είχαμε, τέλος. Θα είναι πολύ μεγάλη, δεν την ξέρουμε ακόμη» σημείωσε.


ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός ο ηλικιωμένος που είχε εξαφανιστεί από τη Νικήτη

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός ο ηλικιωμένος που είχε εξαφανιστεί από τη Νικήτη

22:28 21/4/2026

73χρονος

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Οι εκτιμήσεις έως το τέλος της εβδομάδας

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Οι εκτιμήσεις έως το τέλος της εβδομάδας

22:25 21/4/2026

Πανελλήνια Ένωση Πρατηριούχων

Καλαμαριά: Η δεύτερη δικαστική νίκη του δήμου και ο κρίσιμος Ιούνιος για τη Μαρίνα Αρετσούς

Καλαμαριά: Η δεύτερη δικαστική νίκη του δήμου και ο κρίσιμος Ιούνιος για τη Μαρίνα Αρετσούς

22:17 21/4/2026

Συμβούλιο της Επικρατείας

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

21:53 21/4/2026

ΕΥΑΘ

Καλαμαριά: Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανθοέκθεσης - Παραδοσιακοί χοροί και λαϊκό γλέντι

Καλαμαριά: Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανθοέκθεσης - Παραδοσιακοί χοροί και λαϊκό γλέντι

19:07 21/4/2026

δείτε λεπτομέρειες

Φρίκη: Ομόφυλο ζευγάρι κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά 13 μηνών βρέφος που πέθανε

Φρίκη: Ομόφυλο ζευγάρι κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά 13 μηνών βρέφος που πέθανε

22:45 20/4/2026

στη Βρετανία

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι δείχνουν τα βουλεύματα για τις εκταφές

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι δείχνουν τα βουλεύματα για τις εκταφές

22:30 20/4/2026

Ανοίγει ο δρόμος για εξειδικευμένες εξετάσεις

Η Καλαμαριά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους

Η Καλαμαριά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους

21:54 20/4/2026

στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Αφαίρεσαν βίδες ασφαλείας από παιδική κούνια! (φωτο) - Μήνυση έκανε ο δήμος

Καλαμαριά: Αφαίρεσαν βίδες ασφαλείας από παιδική κούνια! (φωτο) - Μήνυση έκανε ο δήμος

21:43 20/4/2026

Μήνυση κατ’ αγνώστων

Βάσεις των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Ελλάδα

Βάσεις των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Ελλάδα

21:08 19/4/2026

Η πρόταση έχει ήδη κυκλοφορήσει..

Κλασικά Έπιπλα