Παράταση lockdown και τον Ιανουάριο - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

23/12/2020 17:20    Τα τρία σενάρια
Και μετά τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να παραταθεί το lockdown στη χώρα μας, καθώς πληροφορίες του ethnos.gr σημειώνουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί της επιτροπής δεν θέλουν να ακούσουν για άνοιγμα της χώρας αμέσως μετά τις γιορτές. Άλλωστε θεωρούν βέβαιο ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν και πάλι λόγω των επαφών που θα υπάρξουν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και παρά τα αυστηρά μέτρα.

Για άνοιγμα των σχολείων ούτε λόγος κοντά στις 7 Ιανουαρίου, καθώς δεν θα έχουν φανεί ακόμη ξεκάθαρα τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις νέες μολύνσεις της Πρωτοχρονιάς. Άλλωστε, οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνεδρίαση για το θέμα της εκπαίδευσης λίγο πριν τη αλλαγή του χρόνου, δηλαδή στις 28 και 29 Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, οπότε και θα έχουν μία κάπως καλύτερη εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

Τα τρία σενάρια

Παρότι καταγράφεται σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις περισσότερες περιοχές της χώρας εξαιτίας του lockdown, η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικά στις ΜΕΘ συνεχίζεται, με αποτέλεσμα και τα κυβερνητικά στελέχη να είναι αρνητικά στην πιθανή άρση των μέτρων στις 7 Ιανουαρίου, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες.

Σενάριο 1ο: Μεγάλο μέρος των ειδικών εισηγείται να παραταθεί το lockdown για όλο τον Ιανουάριο και την τελευταία εβδομάδα του μήνα να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση. Στις 20 Ιανουαρίου δηλαδή να επανεξετασθούν τα δεδομένα και να ληφθούν νέες αποφάσεις. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σενάρια που υπάρχουν σήμερα στην κυβέρνηση.

Σενάριο 2ο: Άλλες εισηγήσεις που φθάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να διατηρηθεί το lockdown σταθερά για όλο τον Ιανουάριο και να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των μέτρων το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ένα διάστημα που εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιασθεί και ένας ικανοποιητικός αριθμός ηλικιωμένων πολιτών οπότε και θα μειωθούν οι κίνδυνοι για δραματική αύξηση των θανάτων.

Στην περίπτωση αυτή θα αρχίζουν να ανοίγουν σταδιακά κοντά στις 15 Φεβρουαρίου και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να μπορέσει έστω με καθυστέρηση να ανασάνει η αγορά.

Σενάριο 3ο: Tο τρίτο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι των κυβερνητικών στελεχών είναι να ανοίξει σιγά σιγά η χώρα με άρση κάποιων περιορισμών περί τα μέσα Ιανουαρίου και όπου υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, να επιβάλλεται τοπικό lockdown.

Όλες αυτές οι σκέψεις βέβαια τόσο των ειδικών όσο και των κυβερνητικών στελεχών, μπορεί να αλλάξουν άρδην στην περίπτωση κατά την οποία μετά τις γιορτές καταγραφεί νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω συναθροίσεων σε ρεβεγιόν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως έχει διαμηνύσει και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα εφαρμοσθεί 3ο lockdown με πιο αυστηρούς περιορισμούς.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση 65χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση 65χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ

14:03 11/4/2026

στη λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη

Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Σκύλος βρέθηκε νεκρός σε πλαστική σακούλα μέσα στα σκουπίδια

Κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Σκύλος βρέθηκε νεκρός σε πλαστική σακούλα μέσα στα σκουπίδια

13:31 11/4/2026

προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο

Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων για την περίοδο του Πάσχα από τον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων για την περίοδο του Πάσχα από τον Δήμο Καλαμαριάς

17:17 9/4/2026

Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων

Εορταστικό ωράριο 2026

Εορταστικό ωράριο 2026

15:20 9/4/2026

Μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα Μ. Πέμπτη & Μ. Παρασκευή

Μαθήματα αγάπης και φροντίδας για τα αδέσποτα στο 12ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

Μαθήματα αγάπης και φροντίδας για τα αδέσποτα στο 12ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

15:19 9/4/2026

Για τη σημασία της φροντίδας των ζώων

Το Πικ Νικ Urban Festival επιστρέφει τον Σεπτέμβρη

Το Πικ Νικ Urban Festival επιστρέφει τον Σεπτέμβρη

20:59 24/8/2025

Επιστρέφει για 13η χρονιά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 24/8/2025

Κυριακή 24/8

Μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στους Queen στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στους Queen στη Θεσσαλονίκη

19:00 23/8/2025

Οι τιμές για εισιτήρια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 23/8/2025

Σάββατο 23/8

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Κήπου

Οι Χαΐνηδες στο Θέατρο Κήπου

16:00 22/8/2025

Tετάρτη 27/8

Κλασικά Έπιπλα