Καλαμαριά: Κάτοικοι ανησυχούν για τον διάλογο για την αξιοποίηση του Κόδρα

4/1/2021 17:53    σε διαρκή εγρήγορση
Οσοι είχαν παλέψει για δεκαετίες προκειμένου να αποδοθεί στον Δήμο Καλαμαριάς το στρατόπεδο Κόδρα και είχαν ησυχάσει μετά την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από ακριβώς δύο χρόνια μάλλον πρέπει να ανασκουμπωθούν και σίγουρα να επαγρυπνούν. Διότι ήδη χτυπάνε καμπανάκια με την εξαγγελία της νέας διοίκησης του δήμου σχετικά με τη συζήτηση που ανοίγει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) με το οποίο πρόκειται να «αξιοποιηθεί» το στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2018 το στρατόπεδο (280 στρέμματα) αποδόθηκε χωρίς ανταλλάγματα για 99 χρόνια στον δήμο, ενώ απέμεναν για «διευκρινίσεις» 10 στρέμματα (εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ!), 30 στρέμματα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αξιωματικών και άλλα 30 με διάσπαρτες ιδιοκτησίες.

Η τροπολογία όριζε πως «σκοπός της παραχώρησης είναι η αξιοποίηση της παραχωρούμενης έκτασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με την ενσωμάτωσή της στον αστικό ιστό και την κοινωνική ζωή της πόλης, ως χώρου υπερτοπικού πρασίνου και αναψυχής, και η ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξή της».

Προσφάτως ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης με δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι «θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς για να αντιληφθούμε τι πάμε να κάνουμε (με το ΕΧΣ) και τι σχέδια έχουμε... για να περάσουμε στην υλοποίηση». Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο διάλογος κρύβει... δράκο.

Με δημόσια παρέμβασή τους ο Βασίλης Πατσιλάρας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατιρλιωτών Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, και το μέλος του Δ.Σ. Διαμαντής Μαστρογιαννάκης λένε ότι σε έναν δημόσιο διάλογο κανείς δεν μπορεί να προσάψει τίποτα, μόνο που «εδώ δεν πρόκειται περί αυτού» καθώς οι προθέσεις του δημάρχου κρίνονται «προβληματικές».

Οπως λένε, το ΕΧΣ «είναι όχι απλώς ακατάλληλο για την περιοχή αλλά και παράνομο» και θυμίζουν ότι τα ΕΧΣ «καταρτίζονται για την ανάπτυξη περιοχών που μπορεί να λειτουργήσουν ως «υποδοχείς έργων [...] για τα οποία απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των υπόλοιπων όρων ανάπτυξής τους»» και όχι για ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Τονίζουν ότι ο δήμαρχος δεν αναφέρει στη διαβούλευση «τα ουσιώδη πολεοδομικά χαρακτηριστικά του πρώην στρατοπέδου», ότι δηλαδή ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος «ενιαίος και αδιαίρετος χώρος πρασίνου-πάρκου» και ότι αυτό είναι «δεδικασμένο και υποχρεώνει τον δήμο, στο διηνεκές, να μην το παραβιάζει». Επίσης είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος.

Αναρωτιούνται «ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που οδηγούν τον δήμαρχο να επιλέγει τη σύνταξη ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που ρυμοτομεί και πολεοδομεί σε έναν χώρο όπου αυτό δεν επιτρέπεται αφού ολόκληρο το Κόδρα αποτελεί, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, Περιοχή Ειδικού Καθεστώτος όπου δεν επιτρέπονται “αναπτυξιακές» παρεμβάσεις δεδομένης της νομικής του θωράκισης;» και καλούν όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν.


efsyn
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2025

Τετάρτη 28/5

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

20:00 27/5/2025

Δευτέρα 2/6

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

15:00 27/5/2025

27/05 - 2/06

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

10:52 27/5/2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 27/5/2025

Τρίτη 27/5

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

16:00 26/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

13:00 26/5/2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Κλασικά Έπιπλα