Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

8/6/2018 01:11    ΟΗΕ
Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από το ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών γιορτάζεται από το 1992. Θεσμοθετήθηκε στις 8 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.

Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και έχουν συνδεθεί από αρχαιοτάτων χρόνων με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο τζίρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η θαλάσσια ζωή και η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και πρόσφατα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν και η χώρα μας δεν περιβάλλεται από ωκεανούς, είναι εν τούτοις δεμένη με το θαλάσσιο στοιχείο.

Σύμφωνα με την Greenpeace:

Το 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.

Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος, αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.

Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.

300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.

300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκαινες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.

6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.

800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την iταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων, όμως, συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.

4 δισ. δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.

300 εκατομμύρια δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.

12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.

Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της θάλασσας πρέπει να σταματήσει. Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Ο καθορισμός των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες.



sansimera

Επόμενο Προηγούμενο
 

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα εκκενωθούν τα καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα εκκενωθούν τα καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο

03:17 7/11/2017

τι δήλωσε ο υπεύθυνος του project

Μπουτάρης για τραπεζάκια: Ψυχοπαθείς θέλουν την πόλη βαλσαμωμένη

Μπουτάρης για τραπεζάκια: Ψυχοπαθείς θέλουν την πόλη βαλσαμωμένη

02:18 7/11/2017

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

ΕΛΤΑ: 525 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων

ΕΛΤΑ: 525 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων

02:12 7/11/2017

ΑΣΕΠ

Εορτή των Αγίων Τριαντατριών Μαρτύρων «των εν Μελιτίνη»

Εορτή των Αγίων Τριαντατριών Μαρτύρων «των εν Μελιτίνη»

02:01 7/11/2017

7 Νοεμβρίου

Νεκρός άνδρας με αλυσίδες και βαρίδια στη Χαλκιδική

Νεκρός άνδρας με αλυσίδες και βαρίδια στη Χαλκιδική

00:26 7/11/2017

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αποτρόπαιο έγκλημα

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής 5 Νοεμβρίου

Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής 5 Νοεμβρίου

04:33 6/11/2017

ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Έχουμε την πιο γραφειοκρατική κτηματαγορά του κόσμου

Έχουμε την πιο γραφειοκρατική κτηματαγορά του κόσμου

04:25 6/11/2017

Στην 145η θέση διεθνώς η Ελλάδα – Ακριβές και πολύπλοκες οι μεταβιβάσεις

Έρχεται το χρηματιστήριο... ενέργειας

Έρχεται το χρηματιστήριο... ενέργειας

04:23 6/11/2017

Μέχρι το τέλος του έτους ο σχετικός νόμος στη Βουλή

Έρχεται «χαράτσι» για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

Έρχεται «χαράτσι» για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

04:21 6/11/2017

Όλο το σχέδιο

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη

04:17 6/11/2017

Προστασία από όλα τα στελέχη του ιού

Κλασικά Έπιπλα