Εορτή των Αγίων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης

10/6/2018 14:22    10 Ιουνίου
Τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης τιμά σήμερα, 10 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία μάρτυς Αντωνίνα, ήταν μία χριστιανή παρθένος, η οποία αποτελούσε ένα τηλαυγή αστέρα της κωμόπολης Καρδάμου (ή Kροδάμου), όπου και γεννήθηκε.

Προικισμένη με εξωτερική και εσωτερική ομορφιά, ζούσε με εγκράτεια, σεμνότητα και άσκησε και έθεσε όλες τις δυνάμεις και τις οικονομίες της, στη διακονία, την περίθαλψη και ανακούφιση των πτωχών και δυστυχισμένων συνανθρώπων της.

Η χριστιανική της διαγωγή και συμπεριφορά, καταγγέλθηκε στον έπαρχο Φύστο, ο οποίος τη συνέλαβε και την ανέκρινε. Η Αντωνίνα με ακατάβλητο φρόνημα και θεία υπερηφάνεια, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό και κάλεσε και τον Έπαρχο να μετανοήσει και να βαπτισθεί χριστιανός. Απογοητευμένος ο έπαρχος, επειδή όλες του οι προσπάθειες έπεφταν στο κενό και γνωρίζοντας ότι η Αγία έδιδε μεγάλη βαρύτητα στην παρθενική της τιμή, διέταξε να την ρίξουν σε κάποιο πορνείο.

Η θερμή προσευχή της παρθένου, προκάλεσε τρομερό σεισμό στο σπίτι αυτό με αποτέλεσμα οι ίδιες οι γυναίκες να την διώξουν απ’ αυτό. Ο Φύστος την συνέλαβε ξανά και την έριξε σε κάποιο άλλο καταφύγιο. Κάποιος όμως χριστιανός ονόματι Αλέξανδρος, επισκέφθηκε το πορνείο και τη φυγάδευσε δανείζοντάς της τα δικά του ρούχα. Έξαλλος ο Φύστος όταν πληροφορήθηκε το γεγονός διέταξε την άμεση σύλληψή τους.

Μετά την απολογία τους διέταξε το σκληρό βασανισμό τους. Και όντως αφού τους ακρωτηρίασαν, τους άλειψαν με πίσσα και έριξαν τα σώματά τους στη φωτιά, χαρίζοντάς τους και στεφάνους του μαρτυρίου. Ήταν το έτος 313 μ.Χ.

Η σύναξη τους τελείται στο μοναστήρι του Μαξιμίνου, που βρίσκεται στην Kωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται και τα τίμια λείψανα τους.

Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Τής ερήμου πολίτης.
Ξυνωρίς η αγία τών Μαρτύρων υμνείσθω μοί, σύν τώ ευκλεεί Αλεξάνδρω, Αντωνίνα η πάνσεμνος, αγάπη γάρ καί πίστει ευσεβεί, εκλάμψαντες εν άθλοις ιεροίς, ιαμάτων εφαπλούσι μαρμαρυγάς, τοίς ποθώ ανακράζουσα δόξα τώ ενισχύσαντι υμάς, δόξα τώ στεφανώσαντι, δόξα τώ ενεργούντι δι’ υμών, πάσιν ιάματα.


vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

18:14 26/7/2025

Κυριακή 31/8

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

12:00 26/7/2025

Πότε θα κλείσει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 26/7/2025

Σάββατο 26/7

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

20:59 25/7/2025

28/7 - 29/7

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

15:00 25/7/2025

Νέες κοινωνικές υποδομές στην υπηρεσία των πολιτών

Νέα εφαρμογή στα λεωφορεία

Νέα εφαρμογή στα λεωφορεία

11:00 25/7/2025

Ψηφιακά εισιτήρια, τι πληροφορίες θα δίνει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 25/7/2025

Παρασκευή 25/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:59 24/7/2025

Από Πέμπτη 24 Ιουλίου έως Τετάρτη 30 Ιουλίου

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για Μετρό και Πόντου ο Νίκος Ταχιάος

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για Μετρό και Πόντου ο Νίκος Ταχιάος

18:10 24/7/2025

Συνάντηση εργασίας για το Μετρό και την διάνοιξη της Πόντου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

16:17 24/7/2025

Με συμμετοχή φορέων

Κλασικά Έπιπλα